Minden cég története leírható a felhalmozott papírok mennyisége alapján. A mostani cikk remélhetőleg egy sorozat első epizódja, mely segítséget nyújt majd a vállalkozások számára a nyomtatás tervezhetőségében.
Napjainkban a környezettudatosságot szem előtt tartva egyre több helyen találkozhatunk az úgynevezett papírmentes iroda fogalmával, ami természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem készülnek papíralapú dokumentumok, de a cégek igyekeznek tudatosan visszaszorítani a felesleges nyomtatást. Környezettudatosság egyben költségcsökkentés is. Sajnos még mindig gyakran tapasztalható a hazai vállalkozásoknál, hogy a nyomtatás egy automatikus folyamat. Pedig a szükségszerűsége erősen megkérdőjelezhető.
Mit is jelent ez a gyakorlatban? Környezetterhelését, felesleges pénzkidobást, ami adott esetben akár több százezer forint mértékű is lehet. Kiszámolta már Ön, hogy mennyibe kerül cégének egy oldal kinyomtatása? A nyomtatás egyik fő mérőszámát úgy határozhatjuk meg, hogy egy átlagos lefedettségű oldal – ezalatt körülbelül egy A/4 méretű, 12-es betűnagysággal íródott szöveges tartalmat értünk – kinyomtatása mekkora költséget jelent cégének.


Vizsgáljuk meg közelebből! Nem kell megijednie, nem sokismeretlenes egyenlet felállítása a célunk. A mérőszámunk, azaz a cégünk pénztárcáját karcsúsító tételek a következők: 
–    irodai célokra a legtöbb esetben a 80g/m2 vastagságú papírt részesítik előnyben a vállalkozások, ha 1000,- Ft/csomag árral számolunk, akkor 1 papír 2,- Ft-ba kerül,
–    ehhez hozzájön a nyomtató fogyóeszközeinek az ára,
–    illetve a felhasznált energia,
Egy normál belsőtartályos, tintasugaras nyomtatóba a festékpatron ára körülbelül 5000 Ftmellyel 150 oldalt tudunk kinyomtatni a fent említett 5%-os lefedettséggel. A nyomtatási költségünk ezzel a nem túl gazdaságos módszerrel, 33,33,- Ft/lap összeggel emelkedett, azaz nagyjából már 36 Ft-nál járunk. Ehhez jön még hozzá az energiafelhasználás és a gép kopásából adódó költség.


Ezzel szemben egy korszerű külsőtartályos nyomtató költségei látványosan kisebbek. Kezdve azzal, hogy a festéktartály ára kb. 3000 Fttovábbá ugyanazon lefedettséggel számolva 15000 oldalt tudunk nyomtatni! Egy kis matekkal kiszámítható, hogy a papír árának hozzáadásával, azaz 0,2 Ft + 2Ft+ az energiafelhasználás, a nyomtatási költségünk csupán 2,5 Ft-ba kerül oldalanként.
A fenti példa alapján bátran kimondhatjuk, ha egy cég nem a legmegfelelőbb nyomtatótípust és technológiát használja, akkor minden egyes kinyomtatott oldal 33,5 Ft veszteséget okoz.
Ön melyiket választaná?

Következő cikkünkben a különböző nyomtatótípusokat és a kedvező felhasználási területeiket fogjuk bemutatni.