Az egyik népszerű árösszehasonlító oldal keresőjébe, ha begépeljük a „nyomtató” kifejezést, több mint 1200 találati termék jelenik meg a kínálati oldalon. A mennyiséget látva, felmerül bennünk a kérdés, rendben, de hogyan tovább? Hogyan tudnám kiválasztani ennyi termékből a valóban számomra legmegfelelőbb típust?

A BIZONYTALANSÁGBÓL HATÁROZOTT DÖNTÉS

Sokan úgy gondolják, hogy a döntések meghozatalának mumusa a túlzott kínálat, mellyel az elhatározás pillanatok alatt bizonytalan cselekvéssé válhat. Kiválasztunk egy terméket, aztán felmerül bennünk a gondolat, hogy választásunkkal esetleg egy sokkal jobb opciótól esünk el. Természetesen vannak emberek, akik sziklaszilárd elhatározással hozzák meg döntéseiket, míg mások félénken tapogatóznak, keresik a legelőnyösebb megoldást. Cikkünk elsősorban nekik szól.

Először is szeretnénk megnyugtatni, senki nem születik nyomtatóspecialistának. A legmegfelelőbb stratégia, ha pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy mire is szeretnénk használni a készüléket.

#1 tipp

Mennyit nyomtatok havonta és milyen eloszlással? Nézd meg először cégednél a nyomtatás gyakoriságát!

Minden nyomtatónak van egy havi terhelhetősége, ami nagyjából azonos napi eloszlást feltételez. Tehát, ha cégednél egy hónapban egy-két napot kell csak nyomtatni, de akkor 500 -1.000 példányt, akkor nem jó választás a havi 1000 oldallal terhelhető eszköz.

#2 tipp

Szükségem van színes oldalak nyomtatására? Ha az esetek nagy részében feketében nyomtatunk, akkor nem célszerű színes készüléket választani.

Ha nem használod a színes festékpatron, akkor be fog száradni, sőt, még akár a készülék is tönkre mehet tőle. Megéri?

#3 tipp

Ha nyomtatok, akkor túlnyomó részt egy-egy példány vagy egyszerre több oldalt is nyomtatok? Ha keveset nyomtatok, nem érdemes nagy teljesítményű nyomtatót választani!

A lézer nyomtatóknál az első példányra várni kell több, mint 10 másodpercet, amíg bemelegszik a gép, ilyenkor csak energiát fogyaszt, de nincs munkamenet. Ha naponta egy-két egyedi nyomat készül mindössze, akkor ez nem a legjobb választás.

#4 tipp

Szükségem van szkennerre, esetleg az automata lapadagolóra? A lapadagolóval rengeteg időt spórolhatsz meg!

Egy jól kiválasztott multifunkciós eszköz nagy segítség lehet a dokumentumok digitalizálásában és az elektronikus iratkezelésben. Ha a munkánk során gyakori, hogy több 10 oldalt kell beszkennelnünk, akkor célszerű automata lapadagolós készüléket választani.

A fenti kérdésekre adott válaszainkkal már le tudjuk szűkíteni a találati listát 10-15 potenciális készülékre, amit érdemesebb jobban megismerni az előző cikkben írtak alapján (ha még nem olvastad, akkor itt találod) az üzemeltetés költségeinek kiszámítása. Ezzel is tovább tudjuk csökkenteni kiadásainkat.

#5 tipp

Mielőtt nyomtatót vásárolnánk mindenképpen nézzük meg a fogyóeszközöknek az árát (pl. festék, festékpatron, toner) és mekkora kapacitása van, azaz hány példányt tudok vele nyomtatni.

NYOMTATÓTÍPUSOK

Végül pedig egy kis útmutató a nyomtatók világába. Ismertetjük a jelenleg használt leggyakoribb nyomtató típusokat működési elv szerint.

TINTASUGARAS NYOMTATÓ

A nyomtató folyadék formájában használja a festéket, amit úgynevezett patronokban rakunk a készülékbe (kivéve a külső tartályos nyomtatókat), ezáltal a festék a nyomtató fejbe kerül, ahonnan hajszálvékony fúvókák segítségével jut el a papírra.

 • Előnyök:
  • a készülékek ára kedvező
  • könnyen kezelhető
  • kevés karbantartást igényel
  • színes nyomtatási lehetőség
 • Hátrányok:
  • ha nem használjuk, beszáradhat a fej és a patron

Azon vállalkozásoknak ajánlott, akik viszonylag keveset nyomtatnak, de olykor szükségük lehet színes nyomtatásra is.

LÉZER NYOMTATÓ

A készülék festékport használ, amit egy henger szed fel a felületre. A lézerfény sztatikusan feltölti azon részeket, ahol kell, hogy legyen festék, majd ahogy tovább fordul a henger az alatta lévő papírra. Így kerül a festék lapra. Ebben a fázisban a festék még letörölhető, ezért a papír tovább halad a nyomtatóban és egy eszköz ráégeti a festéket a papírra.

 • Előnyök:
  • nagy teherbírású eszközök
  • gyors nyomtatás
  • nagy kapacitású fogyóeszköz
  • margón kívüli nyomtatás
 • Hátrányok
  • magasabb energia fogyasztás
  • az első nyomat lassan készül el (a bemelegedési idő miatt)
  • a színes nyomtatásra alkalmas típusok ára magasabb

Ajánlom azoknak a vállalkozásoknak, ahol több munkatárs is napi rendszerességgel használja, napi több 10 oldal esetén lehet gazdaságos.

MULTIFUNKCIÓS NYOMTATÓ

A fenti működési elv szerint mindkettő lehet multifunkciós, ami azt jelenti, hogy egy készülék alkalmas nyomtatásra, másolásra és szkennelésre egyaránt. Irodai célokra optimális lehet, hiszen egy készülékkel ki tudjuk szolgálni az igényeket, viszont figyelembe kell venni az adott készülék havi terhelhetőségét, mivel az újabb készülékek gyakran vezetékes és vezeték nélküli hálózatra egyaránt képesek csatlakozni, így elképzelhető, hogy több munkatársunk is igénybe veszi.

A lényeg, hogy mielőtt megvásároljuk a nyomtatót, a fent említett szempontok alapján döntsük el, hogy valójában mire is van szükségünk. Ha körültekintően választjuk ki a számunkra megfelelő eszközt, akkor havi szinten több 10.000 Ft-ot is megtakaríthatunk.