Az egyre inkább terjedő tudatos, takarékos papírhasználat mellett is vannak olyan tevékenységek, amelyek során nélkülözhetetlen az információk papíron történő rögzítése. Sok esetben – már környezetvédelmi és gazdasági okokból is – érdemes speciális nyomtatókat hadrendbe állítani a vállalkozásnál.  Az előző – nyomtatási megoldásokat felsorakoztató – cikkünk után a speciális nyomtatási megoldásokat vesszük sorra.

Plakát nyomtatás – nem csak profiknak

A legnagyobb méretű nyomtatásra alkalmas nyomtató fajtával, a Plotterrel ismerkedünk.

Régebben a rajzgépek a mérnökirodák kiváltsága volt, de a technológia fejlődésével már a nagyméretű (A0, A1, A2) papírméretekre is nyomtathatunk, főként színes tintasugaras technológiával, viszonylag nagy felbontásban. A felhasználási körének szinte csak a fantázia szab határt, hiszen nagy felbontásban kiváló minőségű posztereket nyomtathat a cég.

Ajánlás: Minden olyan cégnél javasolt, ahol a gyártás mellett számítógéppel támogatott tervezéssel is foglalkoznak, így a rajzokat nagyobb méretben is a termelésbe lehet küldeni.

A post-it kiváltható!

A méreteit tekintve, kisebb, viszont hatékony megoldás a címkenyomtató. Ezek az eszközök egy modern gyártó cég alapfelszerelései, hiszen az alapanyag raktártól a készáru raktárig könnyen és hatékonyan jelölhetjük a termékeket. A beérkező alapanyagokat akár kis tételben is felcímkézhetjük, amit egy úgynevezett adatgyűjtő segítségével kiolvashatunk, így a termelési folyamat részlegei másodpercre pontosan követhetik nyomon a készülő termék útját. A nyomtatható címkék általában öntapadós réteggel vannak ellátva, így könnyen felragasztható a termékre vagy annak a csomagolására.

Legyen egyedi beléptető -és jogosultsággal ellátott kártyád!

Hasonlóan ipari környezetben használatosak a kártya nyomtatók, amelyek a plasztik kártyákra képesek nyomatot képezni. Legyen szó azonosításról vagy beléptetésről, a plasztik kártyák testre szabhatóan készíthetők el. A chip-et és mágnescsíkot tartalmazó kártyákat szinte mindenki használja napi rendszerességgel, ezek a bankkártyák. A cégednél ez segít a munkaidő nyilvántartásban és az egy adott helyiségekben tartózkodható kollégák jogosultságainak a kiosztásában. Nem lesz több elveszett kulcs és minden az adott helyiségbe belépő személy identitása ellenőrizhető.

Én “csak” nyugtát tudok adni, vagy mégsem?

A kiskereskedelemben résztvevő kis -és középvállalkozások ma már nem kerülhetik ki a NAV-hoz bekötött online pénztárgép használatát. Ezen gépek nyomatkészítője szinte minden esetben hőpapíros elven működik, ami gyors és erre a célra jelenleg a leggazdaságosabb. Természetesen egy számlázó program segítségével is biztosítható a “NAV állóság”, de ebben az esetben szükségünk lesz egy blokk nyomtatóra. A mindennapos nyugta adási kötelezettségek mellett, ebben az esetben ugyanazzal a készülékkel képesek lehetünk a számlát is kiállítani. A NAV nem írja elő, hogy csak A/4-es formátumban lehet számla a nyomtatott számla. Abban az esetben, ha a kötelezően feltűntetett adatok egyértelműen beazonosíthatók és biztosított a szigorú számadás, akkor egy blokk nyomtatóval előállított bizonylat is lehet hiteles. A hőpapíros nyomtatóba a papír a fogyóeszköz, ami hő hatására elszíneződik. A hőt a berendezésben található apró fűtőszálak biztosítják, ami a speciális papíron nyomot hagy. A hátránya ennek a nyomtatási technológiának, hogy az elkészült nyomat érzékeny a napsütésre, és a hőre, ezért az olvashatósága csak akkor garantált hónapok és az évek múltán, ha megfelelő körülmények között tároljuk.

Induljon a számolás!

Nagyon sok esetben érdemes lehet elgondolkozni a nyomtató bérlés lehetőségén. A pontosan megtervezett nyomat képzési szokásokat figyelembe véve, az adott példányszámra egészen pontosan ki lehet számolni, hogy az adott cég mennyit tud megtakarítani egy bérlési opció igénybevételével. Ez azt jelenti, hogy a bérbeadó kihelyezi a készüléket, a cég használja és az elszámolás alapja az elhasznált fogyóeszközök mennyisége és a havi bérleti díj. Ezért cserébe a cég mindig a legkorszerűbb eszközt használhatja, mindemellett a beruházási és a karbantartási költségek nem a céget terhelik. 

Összegzés

A technológiai változások már  2020 –ban már lehetővé tennék a papír alapú dokumentum kezelés mellőzését, de sajnos ez még szinte a kezdeti fázisban tart nálunk. Sokan megszokásból, sokan az érzés miatt előnyben részesítik a nyomatokat, de elindult egy folyamat a digitalizációban, ami ezt a technológiát lassan nyugdíjba küldi. A szolgáltatóknál már elindult egy folyamat, tehát nem kell feltétlenül postai úton csekket küldeni, illetve a befizetés is történhet online. Véleményem szerint az egyéni vállalkozók és az egész kkv szektor elindulhat a papírmentes iroda kialakításának útján, a hatékonyság növelése és az erdők védelme érdekében, egyaránt jövedelmező a cél.