Jelentős változások történtek az elmúlt időszakban a bankszektorban, amelyek kihatással lesznek a kis- és középvállalkozások mindennapjaira is.

2020 szeptemberében lép életbe az Európai Unió Payment Service Directive – PSD2 –  elnevezésű szabályozása, amely az online bankkártyás fizetések biztonságának növelését célozza meg.

A bevezetés első tervdátuma még 2019 szeptember 14-e volt, de a Magyar Nemzeti Bank 12 hónappal elhalasztotta a kötelező erejű érvénybe léptetést[1].

Az új pénzforgalmi irányelv (PSD2) célja egyrészt az ügyfélhitelesítések erősítése, másrészt a közös és biztonságos nyílt kommunikációra vonatkozó szabályozástechnikai standard (SCAr.) bevezetése.

Az erős ügyfél-hitelesítés keretében legalább két faktor (például jelszó, biometrikus ujjlenyomat, okos telefon tanúsítványa stb.) szükséges ahhoz, hogy az ügyfelek biztonságosan hozzáférjenek az online számláikhoz és elektronikus fizetési műveletet kezdeményezzenek.

Bizalom és biztonság

Az e-kereskedelem alapja a bizalom és biztonság. Ezek nélkül nem vásárol senki az interneten keresztül. Emiatt kifejezetten hasznos, hogy központi döntés született a biztonság növelése érdekében. Ez egy kicsit ahhoz fog hasonlítani, mint amikor a POS – közismert nevén bankkártya – terminálnál kártyával fizetünk és kéri a PIN kódot – hogy biztos lehessen benne, hogy mi vásárlunk kártyánkkal. Ebben az esetben nem PIN kódot fog kérni a rendszer, hanem generálni fog az adott vásárláshoz egy egyszer használatos jelszót (OTP – One Time Password).

Kevesen tudnak arról, hogy a bankkártyás fizetés az egyik legbiztonságosabb fizetési mód (többek között azért is, mert a bankok és a kártyatársaságok is garanciát vállalnak a kifizetések valódiságáért és ha visszaélés történik, akkor azonnal kártérítést nyújtanak) és bankkártyás fizetések körében a legkisebb a visszaélések száma.

Most viszont pont a másik oldalról lesz szó: bankkártyás fizetések biztonságossága az interneten vásárlásokkor.

Forrás: arukereso.hu

Amikor online vásárlunk, akkor többféle fizetési mód közül választhatunk (lásd: GKI digital felmérését: gkidigital.hu). Minden 5. vásárlás történik online bankkártyás fizetéssel, ami részben annak is köszönhető, hogy egyre több helyen tudunk fizetni az interneten bankkártyánkkal – és ma már minden harmadik webshop rendelkezik ilyen lehetőséggel. Ez egy kényelmes fizetési mód, mert egyből tudjuk rendezni a megrendelt termék, szolgáltatás árát. Sajnos még mindig jelentős a félelem a bankkártya adatokkal kapcsolatos visszaélések miatt.

Idáig is több magyar bank bevezetett már olyan megoldásokat, ami a vásárlások biztonságát célozta meg (virtuális számlák internetes vásárlásokhoz, SMS hitelesítés), ezeket hívjuk 3D secure 1.0-nak, viszont most szeptemberben érkezik a biztonsági megoldások újabb változata a 3D secure 2.0, amiben szinte teljesen biztonságosan tudunk vásárolni és teljes kontrollt tudhatunk az online vásárlásaink felett!

A gyakorlatban ez úgy fog megvalósulni, hogy az internetes vásárlásaink során még egy biztonsági lépés lesz, amivel meggyőződhet a bankunk, hogy valóban mi kezdeményeztük-e a vásárlást:

  • egy extra kódot kell beírnunk, amit vagy SMS-ben, vagy egy bank által biztosított telefonos alkalmazáson keresztül kapunk meg,
  • vagy a telefon más eljárásával: ujjlenyomattal, arcfelismeréssel tudjuk jóváhagyni internetes bankkártyás vásárlásainkat,
  • illetve a bankoknak lehetőségük van más hardware-es eljárással is biztosítani a vásárlást, ezek a jövőben várhatóan el fognak terjedni a hitelesítés egyszerűsítése miatt.

Miért jó bankkártyával fizetni az interneten?

A vásárló oldaláról kényelmesebb megoldás, mert a megrendelt terméket egyből ki tudja fizetni és nem kell a későbbiekben azzal foglalkoznia, hogy hogyan fizesse ki a terméket a postásnak, futárnak. Egyre jobban terjednek azok a megoldások, ahova a futárszolgálatok leteszik a csomagot és a megrendelőknek csak át kell venniük (csomagmegőrző szekrények, benzinkútnál történő átvétel), de ehhez legtöbbször arra van szükség, hogy előzetesen ki legyen fizetve a megrendelt termék.

2018 és 2019 között 35%-kal növekedett az online bankkártyás vásárlások száma (forrás: MNB, 2019 június), így láthatjuk, hogy milyen dinamikusan növekvő területről van szó.

Illetve vannak olyan termékek (pl. repülőjegy) vagy szolgáltatások (pl. előfizetés) az interneten, amit csak bankkártyával tudunk kifizetni. Ezek esetében is sokkal nyugodtabbak lehetünk.

Az eladóknak pedig azért jó az online bankkártyás vásárlás, mert automatizálni tudják folyamataikat és így még jobb, még korszerűbb megoldásokat tudnak kialakítani. Ezen kívül az online bankkártyás fizetések esetében egyszerűen és automatikusan ki lehet állítani számlát, így nem kell ezzel kollégát vagy a könyvelőt terhelni. Mindezt az éjszaka közepén is meg tudjuk tenni!

Szó szerint határtalan lehetőségek vannak az internetes bankkártyás fizetésekben, a mostani szabályozással pedig még biztonságosabbá válik!

Ha segítségre van szüksége online bankkártya elfogadás alkalmazásában, akkor nyugodtan keressen bennünket! Mi abban tudunk segíteni, hogy kiválasszuk a megfelelő partnert és jól működő megoldást javasoljunk. Sőt, adott esetben még pénzügyi segítséget is tudunk nyújtani internetes bankkártya elfogadáshoz!


[1] https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2019-evi-sajtokozlemenyek/az-mnb-tovabbi-12-honap-felkeszulesi-idot-engedelyez-az-eros-ugyfelhitelesites-bevezetesere