Idejében felismerni a jövőbeli üzleti trendeket, hogy azokba a megfelelő időben befektetve vállalkozása már holnap előnyt kovácsolhasson – ehhez ad néhány ötletet következő cikk sorozatunk.

Eddigi témáink ezek voltak (link1 és link2):

  • Nagyobb hangsúly a személyre szabott ügyfélszolgálaton
  • A mesterséges intelligencia és az ügyfél-élmény
  • A felhasználói értékelések titka
  • Hírcsatorna versus Történetek – melyik a nyerő?
  • A távmunka felemelkedése

Most a következő néhány izgalmas trendet mutatjuk be Önnek:

  • A hakni gazdaság (gig economy)
  • Középpontban a munkavállalói elégedettség

Nézzük őket néhány mondatban:

  1. A hakni gazdaság (gig economy)

Mi is az a gig economy? Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal szerint a gig economy olyan munkaerő, amely „egyszeri feladatokra vagy projektekre szerződik.” Olyan cégek testesítik meg, mint az Uber vagy az Airbnb, olyan digitális piactereken működnek, ahol a fizetés és az értékelés applikáción keresztül zajlik. Ezek a hakni-alapú platformok olyan pénzkereseti lehetőséget kínálnak a különböző tudású és képességű embereknek, amely keretében különböző apróbb munkákat, azaz „haknikat” végezhetnek el másoknak – legyen ez egy bevásárlás vagy egy rövid út a repülőtértől a lakásig.*

A Gallup közvélemény-kutatása szerint az Egyesült Államokban dolgozók csaknem 36% -a gig gazdaságban van, ennek növekedési mutatója együtt mozog a távmunka trendjének növekedésével. Leginkább a rugalmasság és a „saját magam főnöke vagyok” érzés miatt kedvelt ez a fajta munkavégzés.

Előfordulhat, hogy sok kisvállalkozás nem képes állandó alkalmazottakat felvenni. Különösen nehéz lehet a kisvállalkozások számára a megfelelő tehetségek fellelése és alkalmazása, vagy éppen olyan speciális problémájuk van, amelyekhez szakértői segítség szükséges. Ezért nem meglepő, hogy a kisvállalkozások számára a legnagyobb kihívás az új alkalmazottak felvétele.

A gig economy áldás az ilyen esetekben, mivel a legjobb tehetségeket lehet fellelni a szabadúszó munkavállalók választékából. 2020-ra várhatóan a teljes munkaerő kb. 43% -a fog a gig economy keretében alkalmi munkát vállalni. Ki tudja, akár az Ön vállalkozása is profitálhat egy megfelelő szabadúszó szakértővel való együttműködésből! Érdemes kipróbálni!

  • Középpontban a munkavállalói elégedettség

A munkavállalók boldogságának kulcsa nem (csak) a nagyobb fizetésben rejlik. Létfontosságú, hogy tudják: fontosak a cég számára. Érezniük kell, hogy számítanak, és hozzájárulnak a vállalat sikeréhez. A munkavállalók boldogsága kiemelkedő fontosságú és közvetlen összefüggésben van a termelékenységükkel.

A modern munkahely nagyban különbözik a múlt századitól, ping-pong asztalok, színes falak és közösségi terek dobják fel a mindennapi munkavégzést. Mindez annak érdekében történik, hogy bevonzzák és meg is tartsák a legtehetségesebb munkaerőket.

Ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatai azt is mutatják, hogy az ún. open-office, azaz nyílt munkaterek nincsenek jó hatással a munkavállalókra, komfort érzetük csökken, ami hatással van teljesítményükre is.

Örök szabály, hogy „bánj jól az ügyfeleiddel és ők gondoskodnak a vállalatodról”. Ez igaz a munkavállalókra is! A statisztikai hivatal szerint a munkanélküliségi ráta 2019-ben a mindenkori legalacsonyabb, kb. 3,5% volt**. A munkaerőpiac rendkívül feszes, a vállalkozások a versenyképes fizetéseken túl az olyan szubjektív tényezőkkel tudják az alkalmazottakat magukhoz kötni, mint  például a színvonalas munkakörnyezetet. Ne értékeljük alul ennek fontosságát!

Forrás: Freshcaller Blog: 10 small business trends to watch out for in 2020

Link:

https://www.freshworks.com/freshcaller-cloud-pbx/small-business-phone-system/small-business-trends-2020-blog/?fbclid=IwAR0CKxwT8JZqWPBb9wD3D14-ciGFdZ_QtDGkBtfLvSuSQqbJ2gD-1wOWPSg

*Forrás: https://www.randstad.hu/workforce-insights

** KSH: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qlf027a.html?down=100