A Modern Vállalkozások Programjának blogján a chatbottal kapcsolatos bevezető cikkben körbejártuk, hogy egy vállalkozásnak miért lehet szüksége ChatBotra. Tegyük fel, hogy az érvek között volt olyan, amellyel meggyőztük arról, hogy érdemes kipróbálnia a lehetőséget. Eldöntötte, belevág.

Ebben az esetben felmerül a következő és legfontosabb kérdés: hogyan keressen rá a megfelelő megoldásra és a kínálatból melyiket válassza?

A ChatBot kiválasztása korántsem egyszerű feladat és várhatóan hosszú időre szóló választást jelent.

Ebben a cikkben megpróbálunk segíteni a választásban, azonban, itt is igaz, hogy a vállalkozások igényei eltérhetnek, így ezen összefoglaló inkább csak általános iránymutatás és nem egyedi igényfelmérés alapján készített személyre szabott javaslat.

Ha szeretne egyedi munkafolyamataira szabott javaslatot (nemcsak ChatBot bevezetés kérdésben), akkor keresse helyi tanácsadó kollégánkat, aki segít vállalkozása hatékonyságának növelésében.

A bevezetés kivitelezhető akár szakember nélkül is, de ha nincs gyakorlata a webes alkalmazások telepítésében, akkor mindenképpen javaslom avatott webfejlesztő segítségének igénybevételét.

A legelterjedtebb megoldás: Messengerhez telepített ChatBot

1. Chatfuel

A Chatfuel egy olyan botkészítő webes alkalmazás, amely kifejezetten a Facebook Messengerhez készült. A Chatfuel használatához nem lesz szükség kódolási ismeretre (leginkább csak angol nyelvtudásra).

Már a platform ingyenes verziója is sok alapvető funkcióhoz biztosít hozzáférést 1000 felhasználóig. Az egyetlen megkerülhetetlen kompromisszum az ingyenes verziónál, hogy a felhasználók látják a Chatfuel márkanevet és természetesen a saját reklámját. Noha a konfigurálás elég időigényes, a beüzemelést követő használat egyszerűsége kárpótolja a felhasználót a kezdeti nagyobb időráfordítás miatt.

A fizetett verzió havonta 15 dollártól kezdődik, ami őszintén szólva nem nagy összeg, tekintve, hogy ezzel megszűnik a felhasználók számának limitje, a Chatfuel reklám is eltűnik és az alkalmazás összes funkciójához hozzáférést kapunk.

Van ingyenes verziója

2. Flow XO

A Flow XO már nemcsak Facebook Messengerhez telepíthető, hanem a Twilio-hoz, Slack-hez, Telegramhoz is.

Emellett „chatbot-kütyüket” is készíthetünk webhelyünk számára vagy integrálhatjuk a munkafolyamatokat harmadik fél által biztosított alkalmazásokba (egyéb hatékonyságnövelő alkalmazásokhoz, úgy, mint Trello, Twitter, Office 365, LinkedIn, hogy csak a nagyobbakat említsem).

A felület hihetetlenül egyszerűen használható, és van ingyenes verziója, amellyel elsajátíthatóak az alapok. Az összes funkció elérhető, de 500 interakcióra korlátozódik a használat.

A fizetett verzió havi 19 dollártól indul, ami 5000 interakciót engedélyez és igény szerint, lépcsőzetesen bővíthető.

Van ingyenes verziója

3. Botsify

A Botsify egy szintén könnyen beüzemelhető Facebook Messengerhez integrálható ChatBot alkalmazás. Viszont van néhány olyan bővíthetőségi funkció, melyeket mások nem biztosítanak. Integrálható például a Shopify-al, a WordPressel és az Alexával.

Ingyenesen verziója ugyan nincs, de van 14 napos díjmentes próbaidőszak, amely időszak alatt eldönthető, hogy megfelel-e elvárásainak a szoftver. A fizetett szolgáltatás havonta 50 dollárról indul.

4. ChatterOn

A ChatterOn a leggyorsabban telepíthető alkalmazásnak mondja magát. Ígérete szerint öt perc alatt kész ChatBot készíthető. Az alkalmazás gépi tanulást ígér, azaz minden interakcióval hatékonyabb lesz a működés.

Lehetőség nyílik hirdetési felület beépítésére, így akár pénz is kereshető azzal, hogy mások hirdetéseit jelenítjük meg. Azonban mivel hazánkban még a nem elterjedt RadBot API-t használja hirdetések megjelenítésére, másrészt a konverziót a saját oldalunktól veszi el, így csak akkor javaslom ezt a modult, ha kifejezetten tartalomszolgáltató weboldalt üzemeltetünk, amely a megjelenített hirdetésekből profitál.

A ChatterOn ingyenes verzióval indul, hozzáféréssel az összes funkcióhoz, de havi 15 000 üzenetre korlátozva. Ezt követően 0,001 dollárt (0,3 Ft-ot) kell fizetned üzenetenként.

Van ingyenes verziója

5. ManyChat

A ManyChat talán az egyetlen „ingyenesnek” mondható Messenger Bot. Nincs felhasználó korlátozás és az összes szükséges alapfunkciót tartalmazza. Van fizetős verziója is, kifejezetten azoknak, akik szeretnének tovább lépni és marketing automatizáló funkciókkal szeretnék bővíteni a folyamataikat. A fizetett verzió is mindössze 10 dollár havonta.

Ingyenes

Chatbot WordPress oldalakhoz

Ezt a lehetőséget szükségesnek tartom megemlíteni, mivel hazánkban is népszerű ez a nyílt forráskódú, ingyenes weboldalkészítési lehetőség.

1. Facebook Messenger Chat with Bot

A telepíthető kiegészítő a Facebook Messenger Bot API-t használja és előre beállítható válaszokat használ bizonyos kérdések esetén. Egyszerű alkalmazás, de már így is plusz konverziót eredményezhet és mindenképpen fokozza a felhasználói élményt.

Ára: 49 dollár

2. WoowBot WooCommerce Bot

Jó hír azoknak, akik WordPress oldalt használnak és a webshopjukat Woocommerce segítségével építették fel. A bővítmény telepítése és konfigurálása gyerekjáték. Sajnos az ingyenes verzióval még nem kapunk sokkal többet, mint egy ingyenes ChatBot WordPress bővítmény. A fizetett verzió azonban már sokkal izgalmasabb. Azon túl, hogy a Google Természetes Nyelvi Feldolgozó API-ját (NLP) használja, marketing automatizáló modulokat is beépíthetünk (intelligens termékajánlás, kosárelhagyást csökkentő megoldások).

Ára: 92 dollár

3. ChatBot for WordPress WPBot

A WPBot A Woowbot mintájára készült, az ingyenes verzió itt sem bővelkedik különleges funkciókban. Viszont a fizetett verzió kiválóan alkalmas a felhasználók visszafordulási arányának csökkentésére, kontakt adatok gyűjtésére és automatikus interakcióra. A felhasználók meglepően természetesen tudnak a Bot-al beszélgetni, köszönhetően a Google beépített Természetes Nyelvi Processzorának.

Ára: 88 dollár

Magyar ChatBot fejlesztők

1. Nutsell

A Nutsell klasszikus Messenger ChatBotot kínál, online marketing eszközök beépítésével:

  • Feliratkozógyűjtés
  • Személyre szabott üzenetküldés
  • Értékelési lehetőség
  • Utánkövetés

Ára: 49.000 Ft

2. RoboRobo

Egyedi ChatBot építése, nagynevű referenciákkal. Ezt az utat azoknak javaslom, akik valóban profi szolgáltatást szeretnének, teljesen személyre szabott végtermékkel. A RoboRobo csapata „nemcsak” egy ChatBot-ot fejleszt, hanem segít a saját elképzelésünk kidolgozásában is, a fejlesztést megelőző kutatásban, a bevezetési stratégia kidolgozásában és az azt követő optimalizálásban, folyamatos tökéletesítésben.

Természetesen az egyedi fejlesztésnek, komplex szolgáltatásnak és kiterjedt supportnak ára van, amely szintén egyedi.

3. RG Stúdió

Az RG Stúdió szintén egyedi és komplex szolgáltatást nyújt a vállalkozások számára. Amivel mégis kitűnik a kínálatból, az az időpontfoglaló ChatBot. Amennyiben olyan szolgáltatással foglalkozik vállalkozásunk, amelyre az ügyfeleknek időpontot kell foglalniuk, mindenképpen javaslok egy konzultációt az említett megoldásszállítóval. Rendkívül sok idő takarítható meg, ha az időpontok menedzselését egy intelligens, automata asszisztensre bízzuk.

Összegezve

A piacon már most is temérdek megoldás érhető el azok számára, akik leteszik voksukat ezen innovatív ügyfélkiszolgáló webes applikáció használata mellett, a kínálat pedig folyamatosan növekszik. Jellemzően a külföldi rendszerek uralják a palettát, de szerencsére egyre több hazai fejlesztő készít jól használható, megfizethető platformot.

Akik próbát tennének a ChatBot bevezetésére, azoknak azt tanácsolom, hogy először csak egy-egy részfolyamaton teszteljék a megoldásokat és mindenképpen próbáljanak ki több platformot.

Ha tudni szeretne többet megtudni cége ügyfélkapcsolat-menedzsmentjéről és a működése egyéb területeit hogyan tudná automatizálással hatékonyabbá tenni, keresse megyei kollégánkat és kérjen személyes, díjmentes tanácsadást.