Webhelye már vonzza a látogatókat? Nagyszerű! Néhány közülük már vásárolt is Önnél? Még jobb! De hogyan tovább vállalkozása további virágzása érdekében?

Az egyik már kipróbált módszer a marketing automatizálása. Ez a technológia különféle marketing tevékenységeket automatizál, így biztos lehet benne, hogy ügyfelei megkapják a megérdemelt figyelmet. Nemcsak személyre szabott élményt nyújt számukra, hanem vállalkozása is élvezheti az előnyeit.

A WIX Blog által végzett – 284 millió webhely látogatót érintő – tesztelés során arra jöttek rá, hogy azon érdeklődők, akik automatizált választ kaptak, 42% -kal nagyobb valószínűséggel vásároltak a weboldalon.

Akár már egy működőképes vállalkozást vezet, vagy éppen új weblapját hozza létre, ez a rövid útmutató segít Önnek abban, hogy képet kapjon a marketing-automatizálás folyamatáról és előnyeiről. Vágjunk bele!

Mi a marketing automatizálása?

A marketing automatizálása egy olyan platform, amely lehetővé teszi a marketing feladatok automatizálását a különböző online csatornákon keresztül. A vállalkozások különféle stratégiai pontokon tudják ügyfeleiket megcélozni: automatikus üzeneteket küldenek nekik e-mailben, élő csevegéssel vagy más kommunikációs módokon.

Noha ez a technológia számos különféle csatornán és kampányon keresztül megvalósítható, a közösségi média marketingtől kezdve a landing (érkező) oldalakig, leginkább mégis az e-mail marketing területén jellemző. Például automatikus e-mailt tud küldeni azon ügyfeleknek, akik éppen az Ön egyik eseményére vásároltak jegyet, vagy akár az esemény után kérhet visszajelzést tőlük emailen keresztül.

A marketing automatizálási szoftverek segíthetnek Önnek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében, mivel csökkentik az ismétlődő feladatokra fordított időt. Ezenkívül lehetővé teszik az ügyfelek számára személyre szabottabb és az igényeikhez igazodó tartalmak biztosítását. Önnek pedig segíthet az új ügyfelek megszólításában, a webhely látogatók vásárlóvá alakításában és a meglévő ügyfelekkel való pozitív kapcsolatok fenntartásában is.

A marketing automatizálás fő területei

Akár online áruházat, akár divatblogot vezet, a marketing automatizálás előnyös lehet Önnek is! Nézzük hát ennek hatékony eszközeit:

Online áruházak: Vásárlás után automatikusan e-mailt küldhet az ügyfeleknek, például a számlával, akár néhány kedves köszönősorral. Ha egy webhely látogató hozzáadott egy terméket a kosarába, de a vásárlást nem fejezte be, akkor egy barátságos emlékeztetőt tud neki küldeni. Az e-mail megjelenésének testreszabásával és vállalatának imidzséhez igazításával pozitív kapcsolatot tud kialakítani az ügyféllel anélkül, hogy túl erőszakos lenne.

Foglalások: Ha webhelye lehetővé teszi az online időpont foglalást, akkor a marketing automatizálása segíthet azon ügyfelekkel való kapcsolatfelvételben, akik egy ideje már nem jelentkeztek Önnél. Az ilyen extra személyes figyelem miatt érzik megbecsült ügyfélnek magukat. És ha egy lépéssel még tovább lépne, akár valami különlegességet is biztosíthat a hűséges ügyfeleinek az automatizálás segítségével.

Események: Bulit, konferenciát vagy koncertet szervez? Ha rendezvényekkel foglalkozó weboldalt vezet, akkor korábbi vásárlóit könnyebben tudja új eseményekre csábítani automatikus e-mail segítségével.

Űrlapok: Az online űrlap ismert módszer új ügyfelek szerzésére. Függetlenül attól, hogy a blogjára szeretne új feliratkozókat, vagy a landing oldalának célja az űrlap, a marketing-automatizálással a legtöbbet tudja kihozni belőle. Miután egy látogató kitöltött egy űrlapot az Ön weboldalán, automatikus üzenetet küldhet nekik, üdvözölve őt vállalkozásában.

VIP-tagok oldala: Van weboldalának olyan speciális területe, amely kizárólag a tagoknak szól? Kezelje a leghűségesebb ügyfeleit VIP-ként, automatikus üzeneteket küldve számukra, miután először regisztráltak, vagy minden alkalommal amikor bejelentkeznek. Mi több, beállíthat triggereket, hogy automatikusan hozzon létre egy feladatot Önnek vagy csapattagjainak, emlékeztetve egy VIP tag nyomon követő telefonhívására.

Számlák: Online vásárláskor az emberek szeretik tudni, hogy hol áll vásárlásuk folyamata. Adja meg ügyfeleinek a legnagyobb biztonságérzetet azzal, hogy fizetésük és vásárlásuk aktuális állapotáról frissen tájékoztatja őket. Értesítse őket a számla megfizetése után, vagy emlékeztesse őket, ha esedékes a fizetés.

A marketing-automatizálás bevált gyakorlata

Íme néhány tipp a marketing automatizálás tökéletesítéséhez:

Szabja testre ügyfelei vásárlási élményeit, hogy különlegesnek érezzék magukat! Ügyeljen arra, hogy a megfelelő online környezetben lépjen kapcsolatba velük, hogy a kapcsolattartás személyre szabott legyen! Például küldhet üdvözlő e-mailt egy új előfizetőnek, vagy egy követő üzenetet, hogy megtudja, hogyan érezte magát az ügyfél a jóga órája után.

Folyamatosan generáljon új érdeklődőket! Noha a marketing-automatizálás nagyszerű a meglévő ügyfelek gondozására, ügyeljen arra, hogy ne hanyagolja el az új-ügyfél-szerzési stratégiáját sem! Ilyen módon nyitva tarthatja lehetőségeit: növelheti a potenciális új ügyfeleinek számát, miközben a már megszerzett ügyfeleket is meg tudja tartani.

Definiálja a konkrét, reális és mérhető céljait! Kérdezze meg magától, hogy mit szeretne elérni a marketing automatizálás révén! Szeretné 20% -kal növelni az értékesítést a következő hat hónapban? Vagy az e-mail marketing kampányt az ügyfelek megtartásának ez évi 10% -kal történő javítása céljából alkalmazná? A célok egyértelmű meghatározása révén ellenőrizni tudja majd az előrehaladást, ahelyett, hogy céltalanul tartalmat küldözgetne az ügyfeleknek és a potenciális érdeklődőknek.

Ellenőrizze előrehaladását az automatizálási statisztikák segítségével! Az emberek jobban reagálnak egyfajta üzenetére? Észrevett olyan konkrét érdeklődőket, akik rendszeresebben visszatérnek oldalára? Vagy olyat, aki meg sem nyitotta az Ön által küldött e-maileket? Az ilyen betekintések segíthetnek abban, hogy stratégiájával a megfelelő célcsoportokat célozza meg a legalkalmasabb módszerek által, erőforrásokat takarítva meg, ugyanakkor naprakész és releváns képet adva vállalkozásáról.

Forrás: WIX Blog (https://www.wix.com/blog/2020/01/marketing-automation/?fbclid=IwAR2t5aQYzvrGTuEaJix_E2VXdNxfikOh5gtRdZkNs_mMSyduLtlbY1_N3fU)