Ne csak mi legyünk biztonságban, hanem az adataink is!

A világjárvány miatt számos vállalat és szervezet alkalmazottja volt kénytelen átállni a távoli munkavégzésre, amit a köznyelvben home office-ként emlegetünk. A hirtelen jött kihívás miatt azonban a megoldások igen hektikusak, a munkáltatók egyszerre több felületet és szoftvert is alkalmaznak a munka során, amelyek nem feltétlenül biztonságosak adattárolás és -megosztás szempontjából.

Nem biztonságos a hálózatunk

Sokszor találkozunk azzal, hogy a munkavállalók otthoni WiFi-hálózat esetében nem alkalmaznak jelszót – vagy ha mégis, az túl egyszerű, így a feltörése sem okozna gondot egy virtuális behatoló számára. Az egyéb titkosítások hiánya pedig még több veszélyt rejthet magában.

Egyszerre több, a hétköznapokban használt szoftvert használunk a munka során

Gyakori, hogy az üzenetváltás egy Facebook Messengeren zajlik, a fontos információkat Facebook-csoportban osztják meg az illetékesek, a fájlokat már Google Drive-on cserélik, a videókonferenciákat pedig Skype-on folytatják. Azok esetében, akik frissen cseppentek bele a távoli munkavégzés világába, rengeteg energiát vehet igénybe, hogy ezeket a különböző felületek használatát most megtanulják, és ez rengeteg hibalehetőséget is rejt magában – nem is beszélve annak tényéről, hogy ilyenkor az információt sok erőfeszítésbe telik összeollózni a különböző platformokról.

A több szoftver használata több rizikót is jelent adatbiztonsági szempontból, hiszen a kommunikáció és az adattárolás a szolgáltató külföldi szerverén zajlik – sok esetben hozzáféréssel az adott ország adatbiztonsági szervei részéről –, és a publikált adatok tulajdonlásában is kérdések merülnek fel.

A publikus felhőben tárolt adatok sokszor olyanok, akár a nyitott könyv

A publikus felhőszolgáltatások használata vonzó lehet sokak számára, nem véletlenül: ingyenes, sokszor szinte korlátlan méretű adattárolás lehetősége, mely könnyen elérhető bármilyen eszközről. Bár az ilyen megoldások bőven kielégítők lehetnek személyes használat, egyéni vállalkozás és kis csapatok igényeinek kielégítésére, mégsem ajánlanánk mindenkinek.

Azon túl, hogy az ilyen szolgáltatások előbb-utóbb megtalálják a módját, hogyan fizettessék ki ilyen-olyan módokon az „ingyenes” szolgáltatásaikat, az ilyen platformok komoly adatvédelmi kérdéseket vetnek fel. A világ legtöbb fejlett országa nem engedélyezi bizonyos, fontos személyes adatokat kezelő iparágakban az ilyen megoldások használatát – ilyenek például a telekommunikációs, egészségügyi, pénzügyi területek.

Nem csak mi használjuk az adott eszközt

Természetesen nem azt feltételezzük, hogy az ember párja vagy gyermeke visszaélne az adott eszközön talált információkkal, inkább az okozhat problémát, ha valaki véletlenül tovább osztja azokat, vagy valamilyen adathalász szoftvert használ.

A szervezet minden tagja hozzáfér az összes adathoz

Az otthoni munkavégzés megszervezése során sok esetben nem fordítanak figyelmet arra, hogy adott anyagokhoz és információkhoz csak az férjen hozzá, aki illetékes az adott témában, ami a munkájához hozzátartozik. A legtöbb cég számára nem okoz nagy problémát, ha például a marketing- és az értékesítési osztály látja egymás fájl-állományát, viszont a pénzügyi részleg által kezelt információkat valószínűleg kevés vezető szeretné a nem illetékes munkatársak orrára kötni.

Nincs szabályozás

Ahogyan az általános munkavégzés kereteit szabályok rögzítik, a távmunkát is szabályozni kell. Gyakran megfeledkezünk attól, hogy például a GDPR szabályaira fokozott figyelemmel kell lennünk ilyen körülmények között is.

A felsorolt hibák elkerülésére nyújt megoldást az ACPM IT Kft. SecureOffice szolgáltatása, amely a meglévő vállalati infrastruktúrába illeszthető, privát home office megoldás. Az ACPM SecureOffice a lehető legmagasabb, operációs rendszer-szintű biztonsági beállításokkal és egyedi konfigurációkkal (system hardening) leszállított távmunka rendszer – egy gyorsan és könnyen bevezethető, biztonságos, pénztárcabarát home office megoldás kis- és közepes vállalkozások számára.

Ha vállalkozásának az adatok biztonsága fontos szempont a munkában, akkor a SecureOffice megfelelő megoldást kínál Önnek. Keresse a Modern Vállalkozások Programja tanácsadóit, vagy az ACPM Kft. szakértőit a secureoffice@acpmit.com címen és kérje az ingyenes konzultációt és igényfelmérést!