A Zoom nem az egyetlen, amely potenciális adatvédelmi aggályokat vet fel

A Consumer Reports elemezte a Google Meet, a Microsoft Teams és a WebEx adatvédelmi irányelveit, és arra jött rá, hogy valószínűleg több adatot gyűjtenek, mint sokan gondolnák.

A félreértés elkerülése végett szögezzük le: a Consumer Reports nem azt mondja, hogy ezek az alkalmazások nem biztonságosak. (Valójában egy külön Mozilla-jelentés megállapította, hogy szinte minden nagyobb videokonferencia-alkalmazás megfelel az alapvető biztonsági előírásoknak.) De ha elfogadjuk ezen szolgáltatások adatvédelmi irányelveit, számos személyes adathoz biztosítunk hozzáférést egy olyan cégeknek, mint a Google és a Microsoft. A jelentés szerint mindhárom vállalat fenntartja a jogot arra, hogy információkat gyűjtsön hívásainkból, ideértve a hívás időtartamát, a hívásban részt vevőket és a résztvevők IP-címét is.

Ahogy a világ egyre jobban támaszkodik a videokonferencia eszközökre, úgy az emberek is egyre jobban figyelnek e szolgáltatások biztonsági intézkedéseire és adatvédelmi politikájára. És bár ezen szolgáltatók által megszerzett adatok nem annyira aggasztóak, mint az áprilisban napvilágra került Zoom biztonsági probléma, amely számos „Zoombombing” -hoz (amikor egy kiberbűnöző hívatlanul csatlakozik egy videókonferenciához és megzavarja azt oda nem illő tartalmakkal) és más aggodalmakhoz vezettek, érdemes tisztában lenni azokkal az adatokkal, amelyeket a Microsoft, a Google és a Cisco összegyűjthet rólunk.

Az említett társaságok egyike sem részletezi a ténylegesen gyűjtött adatok vagy azok felhasználásának részleteit. A Consumer Reports megjegyzi, hogy az itt összegyűjtött adatok kombinálhatóak más forrásokból származó információkkal, hogy személyes profilokat készítsenek a felhasználókról és a felhasználói szokásokról, vagy akár videókat használhassanak például az arcfelismerő rendszerek képzésére.

Mindhárom vállalat azt nyilatkozta a Consumer Reports-nak, hogy csak akkor készítenek videofelvételeket vagy átiratokat, amikor a résztvevők arra kérik őket az ülések rögzítésével, és megígérték, hogy a felvételeket reklám célokra „közvetlenül” nem használják.

Forrás: The Verge