Idén nyáron indul az a navigációs alkalmazás, amely biztonságosabb és élvezetesebb kerékpáros útvonalakat tud javasolni a bringások számára, mivel a járvány időszakában is egyre többen választják a kerékpárt a tömegközlekedés helyett. Az alapítók 2015-ben hozták létre a londoni székhelyű Beeline céget azzal a céllal, hogy a Google Maps-hez hasonló, mégis más, alternatív megoldást szolgáltassanak, kifejezetten a kerékpárosokra hangolva. A piacon már most elérhető két navigációs eszközük: a Velo és a Moto.

Az app a térinformatikai és közösségi adatok alapján javasolja a bringások számára a legelőnyösebb utakat.

Az app a kerékpár kormányához rögzíthető eszközhöz csatlakoztatható és könnyen érthető javaslatokat ad a bringásoknak. Az új alkalmazás a GPS segítségével követi az okostelefonok helyét, miközben figyelembe vesz olyan forrásokat is, mint például a Föld körül keringő műholdakból származó domborzati térképeket, a kerékpáros infrastruktúrát, vagy épp a baleseti szempontból veszélyes útszakaszokat.

Az app mindezeket az infókat egyesíti a közösségi adatokkal, amelyeket a kerékpárosok visszajelzése alapján szerez, majd algoritmus használatával meghatározza az A és B közötti legmegfelelőbb utat. Mindeközben a rendszer tanul, azaz megismeri az egyes kerékpárosok preferenciáit is, így az útvonal-javaslatokat hozzá tudja igazítani a képességeikhez és tapasztalataikhoz is.

A Bluetooth-os eszköz ezután információkat ad például az utazás előrehaladásáról, az irányokról és a sebességről, lehetővé téve a kerékpáros számára, hogy navigálás közben is az útra összpontosítson.

A Beeline technológia fejlesztését az Európai Űrügynökség (ESA) is támogatja, amely szerint a társadalmi és egészségügyi szempontból is fontos kerékpározás a koronavírus időszakában kiemelt jelentőséggel bír.

Forrás: The European Space Agency