Miért szeretik jobban az emberek a nyílt forráskódú szoftvereket?

Az emberek több okból kedvelik jobban a nyílt forráskódú szoftvereket, mint a szabadalmaztatott szoftvereket, nézzünk néhányat!

Kontroll. Sokan azért preferálják a nyílt forráskódú szoftvereket, mert jobban tudják azokat ellenőrizni. Meg tudják vizsgálni a szoftver kódját, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem csinál-e valami olyat, amit ők nem akarnak, valamint meg tudják változtatni a számukra nem megfelelő részeket. Azok a felhasználók is, akik nem értenek a programozáshoz, részesülnek a nyílt forráskódú szoftverek előnyeiből, mivel ezt a szoftvert bármilyen célra felhasználhatják – nem csupán úgy, ahogy azt a szoftver tervezője kitalálta.

Önképzés. Mások azért kedvelik a nyílt forráskódú szoftvereket, mert ez segít nekik jobb programozóvá válni. Mivel a nyílt forráskód nyilvánosan elérhető, az erre fogékonyak könnyen megvizsgálhatják azokat, tanulhatnak belőle. A programozást tanuló diákok megoszthatják munkájukat másokkal is, megjegyzéseket és kritikákat kérve, hogy ezáltal fejlődhessenek. Amikor valaki hibákat fedez fel egy program forráskódjában, megoszthatja ezeket a hibákat másokkal, hogy segítsen nekik elkerülni ugyanazokat a hibákat.

Biztonság. Vannak, akik a nyílt forráskódú szoftvereket azért részesítik előnyben, mert azokat biztonságosabbnak és stabilabbnak tekintik, mint a védett szoftvereket. Mivel bárki megnézheti és módosíthatja a nyílt forráskódú szoftvereket, ha a program eredeti szerzői valamit elmulasztanak benne, azokat a hibákat, hiányosságokat valaki biztosan észleli és kijavítja. És mivel sok programozó dolgozhat ugyanazon a nyílt forrású szoftveren a szerző engedélye nélkül, gyorsabban tudják javítani és frissíteni a nyílt forráskódú szoftvereket, mint a védett szoftvereket.

Stabilitás. Sok felhasználó a fontos, hosszú távú projektekhez szereti használni a nyílt forráskódú szoftvereket. Mivel a programozók nyilvánosan elérhetővé teszik a nyílt forráskódú szoftverek forráskódját, azok, akik kritikus, fontos feladatokra használják ezeket, biztosak lehetnek abban, hogy használt szoftvereik nem tűnnek el, vagy nem omlanak össze, ha eredeti alkotóik nem működtetik azokat tovább. Ezenkívül a nyílt forráskódú szoftverek hajlamosak mind a nyílt szabványok beépítésére, mind az azok szerinti működésre.

Közösség. A nyílt forráskódú szoftverek körül gyakran épül egy felhasználókból és fejlesztőkből álló közösség. Ez nem egyedülálló a nyílt forráskód világában; sok népszerű alkalmazás a találkozók és a felhasználói csoportok tárgya. De a nyílt forráskód esetén a közösség nem csupán egy rajongói bázis, amely érzelmileg vagy pénzügyi szempontból kötődik egy elit felhasználói csoporthoz. Azon emberek közössége ez, akik készítik, tesztelik, használják, népszerűsítik, egyszóval befolyásolják az általuk kedvelt szoftvert.

A “nyílt forráskód” nemcsak azt jelenti, hogy valami ingyenes???

Nem. Ez egy általános tévkép a “nyílt forráskód” fogalmáról, és a koncepció következményei nemcsak gazdaságiak.

A nyílt forráskódú programozók kérhetnek pénzt azokért a nyílt forráskódú szoftverekért, amelyeket létrehoznak, vagy amelyekhez hozzájárulnak. Egyes esetekben azonban, mivel a nyílt forráskódú licencek megkövetelhetik tőlük a forráskód kiadását amikor a szoftvereket értékesítik, egyes programozók úgy ítélik meg, hogy jövedelmezőbb inkább a szoftverhez kapcsolódó szolgáltatásokért és szoftver támogatásért pénzt kérni. Ilyen módon a szoftverük ingyenes marad, de pénzt kérhetnek a telepítésben, a használatban vagy a hibaelhárításban nyújtott segítségért.

Noha néhány nyílt forráskódú szoftver ingyenes, a nyílt forráskódú szoftverek programozásának és hibaelhárításának ismerete meglehetősen értékes képesség. Sok munkáltató kifejezetten a nyílt forráskódú szoftverekkel kapcsolatos tapasztalattal rendelkező programozók felvételére törekszik.

Mit nyújthat a nyílt forráskód a „szoftvereken túl”?

Sokakat érdekel, hogy a nyílt forráskódú értékek és alapelvek hogyan jelenhetnek meg a világban a szoftvereken túl. Szeretnénk a nyílt forráskódra nemcsak mint a számítógépes szoftverek fejlesztésének és licencének módjára gondolkodni. Szeretnénk, ha ez egy újfajta hozzáállás is lenne.

Az élet különféle aspektusait “nyílt forráskódú megközelítéssel” tekinteni sok mindent jelenthet. Jelentheti azt, hogy kifejezzük a megosztás iránti hajlandóságot, másokkal együttműködve átlátható módon (hogy mások is megnézhessék és csatlakozhassanak), a kudarcot a javítás eszközének tekintve, és elvárva – akár bátorítva is – másoktól is, hogy ugyanezt tegyék.

Azt is jelenti, hogy vállaljuk, hogy aktívan részt veszünk a világ fejlesztésében, ami csak akkor lehetséges, ha mindenki hozzáférhet a világ kialakításának módjához.

A világ tele van „forráskódokkal” – tervrajzokkal, receptekkel, szabályokkal -, amelyek irányítják és alakítják gondolkodásmódunkat és cselekedeteinket. Úgy véljük, hogy ezek alapjául szolgáló kódoknak (formájuktól függetlenül) nyitottnak, hozzáférhetőnek és megosztottnak kell lenniük – hogy minél több ember keze között fejlődhessenek.

A cikk forrása: Opensource.com  

A kép forrása: pexels.com