Felhőalapú tárolóra van szüksége? Fontoljon meg egy EU-ban működő szolgáltatót, kivételes élményben lesz része!

A felhőben való tárolás módjának kiválasztása nem egyszerű történet. Miközben mindegyik kényelmessé teszi az adatok átvitelét és tárolását, mégsem ugyanolyanok.

A felhasználói élményen túlmenően például valódi aggályaink lehetnek azzal kapcsolatban, hogy ki férhet hozzá személyes adatainkhoz tudtunk nélkül. Ezért lehet, hogy érdemes kihasználni az EU által biztosított szigorúbb fogyasztói adatokra vonatkozó szabályozást.

Miért van szükségünk felhőben való tárolásra?

A fizikai tárolóeszközök ideje lejárt. A merevlemezek, a flash meghajtók és az egyéb tárolóeszközök már régóta kimentek a divatból.

Egyre több ember tér át online felhőalapú tárolási szolgáltatásokra, mivel sok felhasználó számára sokkal kényelmesebb módja ez a fájlok és egyéb adatok tárolására. Ráadásul ezek a szolgáltatások internetkapcsolattal a világ legtöbb pontjáról elérhetőek. Már nem kell nagy külső merevlemezeket hurcolnunk magukkal, esetleg rizikóztatni, hogy útközben valahol elveszítjük azokat. Az egészet bárhonnan és bármikor elérhetjük.

Ezek a szolgáltatások általában zökkenőmentes fájlátvitelt kínálnak, és kezelni tudják a legtöbb fájlformátumot, a dokumentumoktól a képeken át a pdf-ekig. Legtöbbjük online, valós idejű dokumentumszerkesztést is kínál, így nem is kell a saját telepített szoftverünket megnyitni a szerkesztéshez. A felhőalapú tárolási szolgáltatásokhoz egy praktikus biztonsági mentési funkció is tartozik, amely lehetővé teszi a fájlok biztonságát.

Összességében a felhőalapú tárolási szolgáltatások bizonyára hosszú távon fogják uralják az adattárolás területét. Ha még nem ismeri őket, segítünk átlátni a lehetőségeket!

Hol vannak a világon a legbiztonságosabb felhőalapú tároló-szolgáltatók?

A felhőalapú tárolás nagy neveinek többsége az Egyesült Államokban található. Ez elsőre nem tűnik problémának, azonban személyes adataink biztonsága kapcsán felvet némi bizonytalanságot.

Különféle jogszabályok, mint például a Patriot Act, lehetővé teszik az Egyesült Államok Ábécé ügynökségei számára, hogy online, otthon vagy külföldön tárolt információkat szerezzenek meg az amerikai állampolgárokról. Míg ezek a rendeletek elvileg csak az amerikai állampolgárokra alkalmazhatóak, vajon mondhatjuk-e biztosra, hogy a nem amerikai állampolgárságú fiókokhoz nem férnek hozzá?

Ezért érdemes olyat szolgáltatót keresni, amely „zero-knowledge” felhőszolgáltatást tud biztosítani, amely azt jelenti, hogy jelszavunkat mi magunk választjuk ki, és úgy mentjük el, hogy a szolgáltató sem férhet hozzá, így biztonsággal megakadályozhatjuk a kíváncsiskodó szemek számára a hozzáférést saját adatainkhoz.

Az EU-ban egy kicsit jobb a helyzet, ám sok ország itt is figyelmen kívül hagyja a polgárok adatvédelmi jogait a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva. Az ilyen jellegű törvények azonban nem olyan messzemenőek, mint az Egyesült Államokban. Ráadásul az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) közelmúltbeli bevezetése, bár messze nem tökéletes, de további védelmet kínál a fogyasztók számára adataik védelme érdekében.

A GDPR elméletben jogi korlátozásokat és követelményeket ír elő az EU-ban személyes adatok feldolgozásával és kezelésével kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtó cégek számára, függetlenül attól, hogy maga a társaság valóban az EU-n belül található-e vagy sem.

Ez a jogszabály olyan új jogokat vezetett be adatkezelés vonatkozásában, mint például az átlátható tájékoztatáshoz való jog, a hozzáféréshez való jog, a korlátozáshoz vagy a törléshez való jog vagy az adathordozhatósághoz való jog.  Már ezekért is érdemes fontolóra venni az USA-ban működő felhőalapú tároló szolgáltatótól áttérni egy, az EU-ban működő szolgáltatóra.

Melyek a legjobb felhőalapú tároló-szolgáltatók az Európai Unióban?

A fentiek figyelembevételével tekintsünk át néhányat a jelenleg elérhető legjobb EU-ban található felhőalapú tároló-szolgáltatók közül! Természetesen ez a lista messze nem teljeskörű.

  1. A pCloud.com valószínűleg az egyik legbiztonságosabb szolgáltató
Forrás: pCloud

Elsőként lássunk egy, az EU-ban és az USA-ban egyaránt található pCloud nevű felhőalapú tároló szolgáltatót. Az EU-n belül Svájcban találhatóak, de a listán szereplő többi szolgáltatótól eltérően ők lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy válasszanak az adatok tárolására szolgáló lehetőségek közül: az Egyesült Államokban vagy az EU-ban szeretnék adataikat tárolni.

Feliratkozáskor ki kell választanunk, a számunkra megfelelő régiót, és gyakorlatilag lehetetlenné teszik az engedélyünk nélküli adatátvitelt. A pCloud adatközpontjai egy nagyon szigorú kockázatelemzési szűrési folyamaton mentek keresztül, hogy a legmagasabb minőséget és megbízhatóságot biztosítsák.

Minden szolgáltatójuk SSAE 18 SOC 2 II típusú és SSAE 16 SOC 2 II típusú tanúsítvánnyal rendelkezik, és megfelelnek a legmagasabb szintű fizikai és műszaki biztonsági előírásoknak is. Kétfaktoros hitelesítést is biztosítanak.

A fájlokat AES-256 titkosítás védi az átvitel során és után, a pCloud TLS/SSL protokollokat is használ, amikor fájlokat továbbít az eszközéről a szerverükre. A fájlok több mint öt példányát legalább három kiszolgálóhelyen tárolják egy rendkívül biztonságos adattárolási területen.

A társaságot a svájci és az EU jogszabályai egyaránt szabályozzák, és ők is a „zero-knowledge” adatvédelmi szolgáltatók körébe tartoznak.

  • A Nextcloud.com egy másik biztonságos felhőtároló szolgáltató
Forrás: Nextcloud

Egy másik méltó EU-n belül található felhőalapú tároló szolgáltató a Nextcloud. A németországi székhelyű vállalat nagyon komolyan veszi személyes adataink védelmét.  

A Nextcloud egy iparágvezető, helyszíni tárolás szolgáltatását kínálja, és egyesíti más szolgáltatások, mint például a Dropbox és a Google Drive kényelmét, az általunk igényelt biztonsággal és magánélet védelmével kiegészítve. Adatainkat egy saját magunk által kezelt adatközpontban tárolja.

Szolgáltatásuk brutálisan erős védelmet nyújt a fejlett szerveroldali és integrált végponttól végpontig terjedő kliensoldali titkosításhoz, vállalati kulcs kezeléssel. Adataink és magánéletünk védelmében 10.000 dollárt tettek bele „Security Bug Bounty” programjukba, amely jelentős pénzbeli jutalmat kínál a Nextcloudon belüli biztonsági résekről szóló észrevételekért.

Forrás: Tresorit

A Tresorit.com szolgáltatót is remek választás

A Tresorit egy másik nagyszerű EU-ban található felhőalapú tároló, amely általában nagyon jól rangsorol a felhasználók között. Noha nem a legolcsóbb, nagyon jó szolgáltatást kínál, kiváló biztonságot nyújt, és Hollandiában és Írországban az adatvédelmi törvények hatálya alá tartozik.

A Tresorit is a „zero-knowledge” adatvédelmi szolgáltatók körébe tartozik, amely azt jelenti, hogy jelszavunkat mi magunk válasszuk ki, és úgy mentjük el, hogy a Tresorit sem férhet hozzá. Ez lehetetlenné teszi számukra az adatok harmadik fél számára történő átadását. Nyilvánvaló, hogy ha elfelejtjük jelszavunkat, akkor a vállalat sem tud segíteni abban, hogy visszanyerjük. A webhely AES-256 titkosítást használ, amelynek becslések szerint egy milliárd évbe telne, hogy egy szuperszámítógép feltörhesse.

A szolgáltatás kétfaktoros hitelesítéssel is jár, és kiszolgálói megfelelnek a legújabb ISO-szabványoknak, és a Microsoft Azure üzemelteti. Linux támogatást is kínál, ami jó.

  • A CloudMe.com egy másik szolgáltatás, amelyet érdemes megnézni
Forrás: CloudMe

A CloudMe egy uniós székhelyű felhőalapú tároló, svédországi központtal. Az Xcerion alapította, eredetileg iCloud-nak hívták.

Amikor az Apple megvásárolta a domaint, felosztották a vállalatot két részre a CloudTop (virtuális felhő asztal) és a CloudMe (fájlok szinkronizálása és tárolása) vállalatokra. Bár vegyes értékeléseket olvashatunk a CloudMe-ről, az remek, hogy többféle fogyasztói csomaggal biztosítja azt, hogy megfeleljen a legtöbb árigénynek.

A legnagyobb csomag 500 GB-ot kínál havonta 30 euróért, ami elég húzós. Kínál azonban ingyenes lehetőséget is, amely egy korlátozott időre szóló próbaidőszakot jelent. A CloudMe nem kínál semmiféle titkosítást (bár ez egy VPN-el megkerülhető), nincs csevegési támogatási lehetőség, de van egy praktikus GYIK oldala.

  • A Jottacloud.com kiválóan alkalmas fényképek és ritka fájltípusok kezelésére
Forrás: Jottacloud

A Jottacloud egy másik nagyszerű EU-beli felhőalapú tároló-szolgáltató. Ez egy magánélet-orientált norvég központú biztonsági mentési és szinkronizálási platform, amely viszonylag olcsó és nagyon egyszerűen használható.

Székhelyük egy olyan országban található, ahol a világ egyik legjobb adatvédelmi törvénye van, a vállalat ezzel is biztosítja, hogy az általunk tárolt információkat nem monitorozza. Mindazonáltal tárolnak néhány személyes információt és metaadatot, ezért az elővigyázatosság azért javasolt.

Kétfaktoros hitelesítéssel rendelkezik, és ingyenes 5 GB-os csomagot kínál. Korlátlan tárolási szolgáltatása mindössze 9,99 dollárba kerül. A Jottacloud nagyszerű fénykép-biztonsági mentési funkcióval rendelkezik, és ritka fájltípusokaikról is problémamentesen tud biztonsági másolatot készíteni.

Bízunk benne, hogy rövid cikkünk segített eligazodni az uniós székhelyű felhőalapú tároló szolgáltatók között! Ha igen, vágjon bele bátran!

Forrás: Interesting Engineering