A technológia gyors fejlődése széleskörű digitális átalakulást indított el az építőiparban is. Számos példát találunk arra, hogy a technológia hogyan forradalmasítja ezt az iparágat. Az olyan technológiák, mint a mesterséges intelligencia (MI) vagy a tárgyak internete (IoT) drámai módon alakítják át az építőipart, segítve az olyan régóta fennálló problémákat, mint a hatékonyság hiánya vagy az alacsony termelékenység.

Miért is alakul át a hagyományos építőipar?

A hagyományos építőipari változások hogyanja is nagyon érdekes, ám legalább ennyire izgalmas megismerni a miérteket is!

Az építőiparnak és az építőipari technológiáknak számos kiegészítő aspektusa van, amelyek a következők:

1. Gyorsan változó ügyfélelvárások

Az ügyfelek alaposan tisztában vannak a gyorsan változó piacokkal. Egyre növekvő elvárásaik vannak az otthonaik, a munkahelyeik, és a kereskedelmi épületek innovatív és személyre szabott megoldásai tekintetében.

Az ügyféligények gyorsan növekszenek, ezért az építőipari megoldások egyre modulárisabbak, specifikusabbak és energetikai szempontból is hatékonyabbak, jobb biztonsági és egészségügyi paraméterekkel.

2. Nagy teljesítményű technológiák

Új lehetőségek jelentek meg az építkezés területén: egyrészt csökkennek az érzékelők, a hardverek és a szoftverek költségei, másrészt nő a hatékonyság. Az olyan technológiai újítások révén, mint a kibővített és a virtuális valóság (AR / VR), a drónok, a robotika és az additív nyomtatás az építőipari szakemberek folyamatosan megújuló izgalmas változásokra számíthatnak.

3. Fejlődő start-up környezet

A technológiai trendek által kiváltott új piaci lehetőségekkel az induló vállalkozások is egyre értékesebben tudják segíteni az építőipart. Az „Oliver Wyman”  nevű globális menedzsment tanácsadó cég 2010 óta több mint 1200 induló vállalkozást azonosított az ingatlan- és az építőiparban, és ezek az induló vállalkozások több mint 19,4 milliárd USD támogatást kaptak.

4. Feltörekvő technikusok és új generációs kézművesek

Építőipari szakemberként tisztában lehet azzal, hogy az ipar tele van a változásokkal szembeni ellenállással. Ezért igazán nagyszerű ez a szemléletváltás – a digitális eszközöket alkalmazó szakemberek technikai hozzáértése és a divatos tervezési trendeket alkalmazó, megújuló építőipar. A kialakulóban lévő, technológiával kapcsolatos munkahelyek révén a fiatal generáció előtt izgalmas évtized áll a kreativitás alkalmazására.

5. Támogató jogi keretek

A digitalizáció révén hihetetlen lehetőség nyílik az építési projektek környezeti hatásainak csökkentésére, ami összhangban áll azon kormányok törekvéseivel, amelyek erősíteni szeretnék a széndioxid- és energiahatékonyságuk szabályozását.

Az adatfelhasználás és a kiberbiztonság megnövelt követelményeit láthatjuk az épületek és az infrastruktúrák vonatkozásában.

Építőipari vállalkozóként úgy érezheti, hogy ez az évtized lehetőséget teremt az innovációs laboratóriumok számára a tapasztalatok új lehetőségekhez való kihasználására, ezzel biztosítva a sikert az iparban.

Az építési technológiát befolyásoló legfontosabb trendek

Mielőtt elmélyednénk az építőipar 2020-as évi digitális technológiai trendjeinek részleteiben, vessünk egy pillantást arra, hogy a McKinsey szerint melyek amely az építőipari technológia legjelentősebb befolyásoló tényezői.

1. HD földmérés és földrajzi helymeghatározás

A projektek általában elmaradnak a talajviszonyok közötti eltérések miatt. A nagy felbontású fényképezést, a 3D-s lézerszkennelést és a földrajzi információs rendszereket magában foglaló új technikák javíthatják a pontosságot és a sebességet.

2. 5D épületinformáció-modellezés (BIM)

A BIM a projekt jellemzőinek digitális ábrázolása, beleértve a fizikai és funkcionális szempontokat is, amely megbízható alapot jelent a projekt életciklusa során történő döntésekhez.

Az 5D BIM technológia alkalmazásával a kibővített valóság (AR) technológia tovább erősíthető a viselhető eszközök segítségével, ami átalakítja az építőipart.

3. Digitális együttműködés és mobilitás

A munkafolyamatok digitalizálása jelentős előnyökkel jár. Az digitális építési megoldásoknak zökkenőmentes, valós idejű élményt kell nyújtaniuk minden szempontból, például a tervezés menedzsmentjében, az anyagkezelésben, az ütemezésben, a minőségellenőrzésben, a személyzet nyomon követésében és egyebekben.

4. IoT és a fejlett analitika

Az építőiparban az IoT lehetővé teheti az építőipari gépek, berendezések, anyagok, szerkezetek és egyebek számára egy központi adatplatformmal való kapcsolattartást.

Más technológiák, például az érzékelők és NFC eszközök képesek figyelemmel kísérni a termelékenységet és a megbízhatóságot.

5. Jövőálló tervezés és kivitelezés

Az építőanyagok piaca egy 1 trillió dolláros globális ipart jelent. Az olyan új építőanyagok, mint például az aerogélek, az öngyógyító beton és a nanoanyagok csökkenthetik a költségeket és felgyorsíthatják az építkezést, javítva a minőséget és a biztonságot.

Építőipari szakemberként nyilván Önt az is érdekli, hogy miként lehet sikeresen átalakítani az építési folyamatokat az új technológiai trendek felhasználásával. Hiszen ahogy Maher Merehbi, az Arab Építőipari Vállalat vezérigazgatója is mondta: “Az építőiparban az innovációk és a fejlesztések dinamikusak és elég gyakran történnek.” Következő heti cikkünkben példákkal illusztrálva mutatjuk be a 2020-as év digitális építőipari trendjeit és újításait!

Forrás (cikk és képek): Imaginovation – Michael Georgiou: 12 TECHNOLOGY TRENDS & IDEAS FOR THE CONSTRUCTION INDUSTRY IN 2020