Előző heti cikkünkben elkezdtünk elmélyedni abban, hogy a technológia gyors fejlődése miért és hogyan indított el egy széleskörű digitális átalakulást az építőiparban is. Megnéztünk néhányat az építési technológiát befolyásoló legfontosabb trendek közül. A folytatásban most 7 olyan digitális technológiát mutatunk be példákkal illusztrálva, amelyek 2020-ban drámai módon alakították át az építőipart, segítve az olyan régóta fennálló problémákat, mint a hatékonyság hiánya vagy az alacsony termelékenység.

Építési technológiai trendek: Hét futurisztikus ötlet példákkal

1. Kiterjesztett valóság (AR)

A kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) olyan technológiák, amelyek az építőipar világában jól kiegészítik egymást. Míg az AR egy számítógép által létrehozott képet helyez a felhasználó világnézetébe, addig a VR egy szimulált környezeten keresztül helyettesítheti a valós világot.

Az AR azonban egyre inkább átveszi a vezetést a VR felett az építőiparban megismert előnyeivel és felhasználási módjaival. Képzelje csak el, ahogy a valóság egy kamera lencséjén keresztül jelenik meg! Az AR rendszerek létfontosságú információkat tudnak megjeleníteni az egyes berendezésekről, miközben a felhasználó az apróbb részleteket is meglesheti, és a kijelző figyelmezteti őt az esetleges veszélyekre, kockázatokra. Például a felhasználó riasztásokat kaphat az AR lencsén keresztül, amelyek jelezhetik a magas hőmérsékletű vagy elektromosan töltött felületeket.

Mivel az épületek egyre összetettebbé válnak, mind az AR, mind a VR megkönnyítheti a tervezési és koordinációs hibák felderítését.

Az AR az épületinformációs modellezés adatait (BIM-adatok) egy új generációs vizuális platformon keresztül is bemutathatja, amely elősegítheti a tanácsadók, a tervezők és az építőipari csapatok közötti koordinációt. Tehát az AR a projekt ügyfelekkel való egyeztetését is elősegítheti.

Például ha van üres építési területe, akkor egy már befejezett projekt eredményét rá lehet vetíteni  az üres területre, így az ügyfél már előre vizualizálhatja a végeredményt.

Az építőipari szakemberek sok új lehetőséget ismerhetnek meg mostanában az építőipar területén, még ha ezek akár igen nagy költséggel is járhatnak.

2. Épületinformációs modellezés (BIM)

Egy másik felkapott építési technológiai trend az épületinformációs modellezés, azaz a BIM, amelynek egyik célja az, hogy nagyobb pontosságot vigyen az építési folyamatokba. A BIM az építőipar számára gyökeres változást fog hozni azzal a képességével, hogy a projekt haladását egy nyílt és erőteljes együttműködésre alapuló környezetben tudja bemutatni. Ez a technológia számos előnyt kínál az építőipari vállalatok számára, ami hozzáférhetőbbé teszi az erőforrás-menedzsmentet, fokozottabb együttműködést tesz lehetővé, és segíti az embereket abban, hogy kapcsolatban maradjanak a projekt során. Az új technológia megkönnyíti a felmerülő nehézségek kezelését, ideértve a túlköltekezést, a minőségbiztosítási kérdéseket és a határidő csúszásokat. Az 5D BIM nevű legújabb verzióval rövidebb projektciklusokat, a projekt teljesebb körű átlátását és a termelékenység növelését érhetük el.

E technológiát már használó vezető nevek közé tartozik a dubai székhelyű Killa Design Építésziroda, akik úttörők voltak Dubai legismertebb épületeinek (mint például a Jövő Múzeuma) projektjeiben.

A 2020-ban elérhető legjobb BIM szoftver megoldások közé tartozik az Autodesk BIM 360, a Revit, a Navisworks, a Tekla BIMsight, a BIMobject és a BIMx.

3. Robotika

Ma már nem szabad meglepődnünk azon sem, ha munkahelyünkön robotok jelennének meg! Nem, nem egy sci-fi filmbe csöppennénk, sokkal inkább utolért minket a való világ! 

A robotok megjelenése egy építési területen pontosságot és precíz munkavégzést biztosíthat.  Lehet, hogy a robotika költségét az elején kissé magasnak érezzük, de mindenképpen megéri a befektetést!

Szemtanúi lehetünk például annak, ahogy robotok téglát raknak, betonhálót kötöznek, vagy egyéb építési feladatokat látnak el. Különféle típusú robotok – például együttműködő ipari robotok vagy logisztikai robotok- más-más fajta feladatokat végeznek el, így terjed el a robotika egyre szélesebb körben az építőiparban. Készüljünk tehát fel a robotok befogadására, mivel azok olyan feladatokban segíthetnek, amelyek nekünk, embereknek jóval több erőfeszítésbe kerülne – például nehéz tárgyak felemelése és pontos koordinátákba helyezése – tökéletes robot feladat!

4. Több előgyártás, modularizáció és környezetbarátabb működés

Tanúi lehetünk a multi-trade előgyártás növekvő tendenciájának is. Dubajban például építőipari szakemberek körülbelül 17 nap alatt nyomtattak le egy 3D-s irodaházat, majd mindössze két napot töltöttek a helyszínen annak összeszerelésével. Az előgyártással azonban nemcsak pénzt takaríthatunk meg – további előnye az időmegtakarítás. Ezeket az előnyöket felismerve a szakemberek az Egyesült Arab Emírségek legimpozánsabb projektjein (a Dubai Mall és a Dubai Opera) is előgyártást alkalmaztak.

Egy másik izgalmas tendencia a helyszínen kívüli építés (off-site építés) – más néven Modularizáció, amely meglehetősen hasonlít az előgyártáshoz. Az állandó minőség és gyorsabb építési idők ígéretével a technológia olyan épületeket előállításában tud segíteni, amelyek megfelelnek a hagyományosan épített társaiknak.

Egy másik Szaúd-Arábiai példa, ahogy egy előregyártott házat már két nap alatt fel tudnak húznak –  mindez összhangban áll a Szaúd-Arábiai kormány erőfeszítéseivel arra vonatkozóan, hogy felgyorsítsák az innovációt és a királyságban növeljék az ingatlan tulajdonlást. Egy rijádi építkezésen például modularizált betont használt egy helyi vállalat egy egyszintes ingatlan építésére.

Látjuk tehát, hogy a progresszív építőipari vállalatok már elkezdték bevezetni ezeket az új technológiákat működésük sikere érdekében. Az újítások által kínált szabványosítás segít csökkenteni a költségeket és az átfutási időket is. E technikák további előnye, hogy környezetbarátak, hiszen az előgyártás és modularizáció során visszamaradt felesleg könnyen újrahasznosítható.

5. Öngyógyító beton

2020-ban már épületekben, utakon és otthonokban is találkozhatunk az öngyógyító betonnal!

Nagyon izgalmas új technológiákat alkalmazni olyan aggodalomra okot adó területeken, mint a szerkezeti romlás vagy az építési repedések. Bár még csak kialakulóban van, de ez a technológia kiváló megoldás lehet az ilyen fajta nehézségek kezelésére. Mivel a beton az építőiparban a legszélesebb körben előállított és felhasznált anyag, sokan úgy gondolják, hogy 2030-ra évente mintegy 5 milliárd tonna kerül felhasználásra.

6. Felhő és mobil technológia

A felhőalapú operációs rendszereket már számos iparágban használnak. Ma a felhő technológiát (bárhol, bármikor) kihasználó mobileszközökkel számíthatunk arra, hogy hatalmas mennyiségű információt tárolhatunk és oszthatunk meg gyorsan és könnyedén. Ezért a versenyképesség megőrzése érdekében szükség lehet egy felhőalapú üzleti telefonrendszer használatára, amely ma már könnyen elérhető.

A felhőmegoldások nem csak megkönnyítik a nagy mennyiségű adatok tárolását, hanem hozzáférhetővé is teszik azokat a projektmenedzserek számára, biztonságban tartva őket távoli helyen. Később pedig ezekhez az információkhoz csatlakoztatott eszközök vagy adatelemző platformok férhetnek hozzá.

Tehát az erőteljes adatfeldolgozás és tárolás a felhőalapú számítástechnika előnyeinek csak egy része, de ez utóbbi kritikus lehet a vállalatok számára a szerződéses kötelezettségek teljesítéséhez.

Felhőalapú együttműködések építési projektekben

Egy másik meghatározó tendencia 2020-ban a felhőalapú együttműködés. A hatékony kommunikáció előfeltétele bármely projekt sikeres lebonyolításának, és az építési projektek sem kivételek.

A nagy széttagoltsággal rendelkező építési projektek és a különféle csapatok alig vagy egyáltalán nem szinkronizált projektjei számára a felhőalapú együttműködési megoldások hatékony megoldást nyújthatnak ezekre a hiányosságokra. Ha egy projekt résztvevői és csapatai széles körben szétszórtak, nyilvánvaló, hogy a projekt bonyolultsága növekszik, és a siker kulcsa a projekt csapat hatékony együttműködése.

Egy felmérés jelentése szerint az építőipar 87% -a jelentette ki, hogy nyitott a felhőtechnológia alkalmazására a folyamataik során. 2020-ban várható az, hogy a fejlesztők, mérnökök és vállalkozók integrálják rendszereiket és meglévő folyamataikat egyetlen felhőalapú platformon keresztül kezeljék. A felhőalapú együttműködésekkel a valós idejű együttműködés is megvalósulhat.

A felhő segíthet a vállalkozóknak abban is, hogy ugyanazon az adatkészleten dolgozzanak együtt. Projektjeiket pontos adatokkal, digitalizálva irányíthatják, kiküszöbölve különféle manuális feladatokat, időt spórolva, nagyobb költségrugalmasságot biztosítva, valamint javítva a jövedelmezőséget és a termelékenységet.

7. Drónok

A drón-technológia gyorsan fejlődik, és sok építkezés már most is erősen támaszkodik a drónok használatára (a drónok más néven pilóta nélküli légi járművek, UAV-k).

A Goldman Sachs becslései szerint a vállalkozások és az állam beruházásai a drón-technológiába 2020-ra elérik a 13 milliárd dollárt. A dróngyártás kapcsán arra is számíthatunk, hogy a drónok kereskedelmi fejlesztése 2025-re el fogja érni a körülbelül 10,9 milliárd dollárt. Az előrejelzések szerint a drónipar 2021-ben 11,2 milliárd dollárra nő.

Az építőiparban a drónok használata sok szempontból lehet hasznos.

Például a földmérők percek töredéke alatt felmérhetik a helyszínt, ami hagyományosan hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat. Idő- és pénzmegtakarítás, valamint pontosság és precizitás előnyével egyre több építőipari cég fogja alkalmazni a drón technológiát.

Egy másik kiváló példa: az Egyesült Arab Emírségekben az Abu-Dzabi Önkormányzat egy kísérleti tervet hozott létre, amely drónokat használ az építkezéseken végzett mérnöki munkák megfigyelésére. A rendszer teszteli a drón azon képességét, hogy ellenálljon a zord éghajlati viszonyoknak, ami segíthet azonosítani a technológia megoldásait a földi munka támogatására.

2020-ban tehát hihetetlen digitális megoldásokkal találkozhattunk az építőiparban, érdemes őket kipróbálni!

Forrás (cikk és kép): Imaginovation – Michael Georgiou: 12 TECHNOLOGY TRENDS & IDEAS FOR THE CONSTRUCTION INDUSTRY IN 2020