Valószínűleg mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a Facebook megosztja a WhatsApp csevegési adatainkat másokkal. Ez nem csak egy lehetőség, ha a WhatsApp-ot használni szeretnénk, ezt el kell fogadnunk!

Az adatvédelem terén óvatos emberek ezt már elég korán felismerték. Végül is a Facebook 19 milliárd dollárt fizetett a WhatsApp-ért, egy olyan mobilalkalmazásért, amely akkor alig hozott bevételt. Most érkezett el az idő arra, hogy megtérüljön a befektetésük – elkezdték megosztani adatainkat hirdetőkkel, akik egyre személyre szabottabb, invazív hirdetésekkel tudnak így ellátni minket.

Ha Önnek is elege van a nagy tech cégek „megszoksz vagy megszöksz” stílusából, érdemes kipróbálnia néhány alternatív közösségi média platformot.

Ezek az alternatív közösségi platformok nyílt forráskódúak, decentralizált megközelítést alkalmaznak a P2P vagy a Blockchain technológiákkal, és némelyiket akár önállóan is tudja hosztolni.

Nyílt forráskódú és decentralizált közösségi hálózatok

Az igazat megvallva ezek az alternatív platformok nem biztos, hogy ugyanolyan élményt nyújtanak majd Önnek, mint amit megszokott, de az biztos, hogy nem fogják sérteni a magánéletét és a szólásszabadságot. Ez egy kompromisszum, amiről Önnek kell döntenie!

1. Minds

Alternatíva a Facebookra és a YouTube csatornára
Jellemzők: Nyílt forráskód alap, Blockchain
Önhosztolás: Nem

A Minds oldalon videókat, blogokat, képeket tehet közzé és állapotot állíthat be. Emellett biztonságosan üzenhet és videocseveghet csoportokkal vagy közvetlenül barátaival. A felkapott hírcsatornák és hashtagek lehetővé teszik az Ön számára izgalmas cikkek felfedezését.

De ez nem minden! Arra is lehetősége van, hogy tokeneket szerezzen a hozzájárulásaiért. Ezekkel a tokenekkel fejlesztheti csatornáját. Az alkotók dollárban, bitcoinban és ethereumban kaphatnak közvetlen kifizetéseket a rajongóktól.

2. Aether

Alternatíva a Reddit-re
Jellemzők: Nyílt forráskód, P2P
Önhosztolás: Nem

Az Aether egy nyílt forráskódú, P2P platform az önszabályozó közösségek számára, ellenőrizhető moderációval és moderátor választással. Az Aether tartalma eltűnő jellegű – mentés nélkül mindössze hat hónapig őrzi a rendszer. Mivel P2P, nincsenek központi szerverek. Az Aether érdekes jellemzője a demokratikus közösségek – a közösségek moderátorokat választanak, szavazással azonban vissza is vonhatják őket.

3. Masztodon

Alternatíva a Twitter-re
Jellemzők: Nyílt forráskód, decentralizált
Önhosztolás: Igen

A Masztodon platform már egy ideje ismert a FOSS rajongói körében. A Masztodon nem egy egyszeri webhely, mint például a Twitter, sokkal inkább több ezer közösség hálózata, amelyet különböző szervezetek és magánemberek működtetnek, és amelyek remek közösségi médiaélményt nyújtanak.

Ahogy a Masztodon hivatalos oldala önmagát ajánlja: “Kövesse ismerőseit, és fedezzen fel újakat több mint 4,4 millió embertől. Tegyen közzé mindent, amit akar: linkeket, fotókat, szöveget, videókat. Mindezt egy közösségi tulajdonú és hirdetésmentes platformon”. “Hasonlóan ahhoz, ahogyan a blogolás a frissítések közzététele egy webhelyre, a mikroblog a kis frissítések közzétételét jelenti a profil frissítéseiben. Szöveges bejegyzéseket tehet közzé, és opcionálisan csatolhat olyan médiákat, mint képek, hang, videó vagy felmérések. A Mastodon segítségével követheti barátait, és újakat fedezhet fel”.

(Forrás: https://blog.desdelinux.net/hu/mastodon-alternativa-libre-abierta-moderna-twitter/)

4. LBRY

Alternatíva a YouTube csatornára
Jellemzők: Nyílt forráskód, decentralizált, Blockchain
Önhosztolás: Nem

A LBRY lényegében egy Blockchain alapú decentralizációs protokoll. A protokollon felül egy digitális piacteret is biztosít, amelyet a saját kriptovalutája működtet.

Bár az LBRY lehetővé teszi az alkotók számára, hogy olyan digitális tartalmakat kínáljanak, mint filmek, könyvek és játékok, lényegében YouTube-alternatívaként népszerűsítik. A videomegosztó platformhoz az Odysee webhelyen férhetünk hozzá.

5. KARMA

Alternatíva a Instagram-ra
Jellemzők: decentralizált, Blockchain
Önhosztolás: Nem

Íme egy másik blokklánc alapú közösségi hálózat, amelyet kriptovaluta irányít.

A KARMA a nyílt forráskódú EOSIO blockchain platformra épített Instagram-klón. Minden lájkkal és megosztással KARMA tokent kereshet. Ezekkel a tokenekkel fejlesztheti tartalmait, vagy átválthatja valódi pénzre az egyik partner kriptotőzsdén keresztül. A KARMA csak mobilalkalmazásként működik, amely elérhető a Play Áruházban és az App Store-ban.

A KARMA csak mobilalkalmazásként működik, amely elérhető a Play Áruházban és az App Store-ban.

6. Peertube

Alternatíva a YouTube csatornára
Jellemzők: decentralizált, P2P
Önhosztolás: Igen

A francia Framasoft cég által kifejlesztett PeerTube egy decentralizált video streaming platform. A PeerTube a BitTorrent protokollt használja a felhasználók közötti sávszélesség megosztására.

A PeerTube célja, hogy ellenálljon a vállalati monopóliumnak. Nem támaszkodik hirdetésekre és nem követi nyomon a felhasználókat. De ne feledje, hogy az Ön IP-címe itt sem névtelen!

A PeerTube többféle lehetőséggel szolgál, ahol tárolhatja videóit, vagy akár saját maga is hosztolhatja azokat. Egyes esetekben ez pénzbe kerül, míg a legtöbb ingyenes.

7. Diaspora

Alternatíva a Facebook-ra
Jellemzők: Nyílt forráskód, decentralizált
Önhosztolás: Igen

A Diaspora az egyik legkorábbi decentralizált közösségi hálózat volt. Még 2010-ben alakult meg, és a Facebook alternatívaként hirdették. A kezdeti években figyelemre méltó reflektorfénybe került, de végül csak néhány niche tagra korlátozódott.

A wikipédia szerint „A Diaspora egy nyílt forráskódú személyes webszerver program, melynek célja egy Facebookhoz hasonló szolgáltatásokat nyújtó, de azzal ellentétben nem központosított közösségi hálózat létrehozása. A projekt célja, hogy lehessen általa „kis játékokat”, „kis üzenőfalakat” és „kis beszélgetéseket” igénybe venni, ahogy a Facebookon is, de egy nagy központi szerver helyett a felhasználók saját számítógépeiről lesznek elérhetőek az adatok és szolgáltatások. Ezeket „seed”-nek nevezik. A felhasználók így teljes mértékben ellenőrizhetik, hogy mi történik az általuk közzétett információkkal. A felhasználók képeket és videókat oszthatnak meg biztonságosan, és a Diaspora lehetővé teszi a szolgáltatások közti kapcsolódást – így például egy képmegosztóra (pl. Flickr) feltöltött kép automatikusan megjelenhet a mikroblog (pl. Twitter) szolgáltatásban.

8. DTube

Alternatíva a YouTube csatornára
Jellemzők: decentralizált, Blockchain
Önhosztolás: Nem

A Dtube egy blockhain alapú decentralizált YouTube-klón. Azért használhatjuk itt a YouTube klón szót, mert a kezelőfelület túlságosan is hasonlít a YouTube-ra.

A legtöbb blockchain alapú közösségi hálózathoz hasonlóan a Dtube-ot is a DTube pénzneme (DTube Coins, azaz DTC) szabályozza, amelyet az alkotó akkor kap meg, ha valaki nézi vagy reagál az általa létrehozott tartalomra. Az DTC-k felhasználhatók a tartalom népszerűsítésére, vagy a partnerek kriptográfiai kiárusításából válthatók ki.

9. Signal

Alternatíva a Facebook Messenger-re és a WhatsApp-ra
Jellemzők: Nyílt forráskód
Önhosztolás: Nem

A WhatsApp titkosított csevegéseivel ellentétben a Signal nem követi Önt nyomon, nem osztja meg adatait és magánéletébe sem mászik bele. A Signal akkor vált ismertté, amikor Edward Snowden nyilatkozta azt, hogy ő is azt használja. Aztán még híresebb lett akkor, amikor Elon Musk tweetelt róla, miután a WhatsApp megosztotta a felhasználói adatokat a Facebook-szal.

A Signal saját nyílt forráskódú Signal protokolljával végpontok közötti titkosított üzeneteket és hívásokat biztosít bárki számára.

A Signal saját magát így népszerűsíti: „A legkorszerűbb végpontok közötti titkosítás (amit a nyílt forrású Signal protokoll biztosít) gondoskodik arról, hogy beszélgetéseid biztonságban legyenek. Nem tudjuk elolvasni üzenteid, sem belehallgatni hívásaidba, ahogy senki más sem. Az adatvédelem nem egy választható üzemmód — egyszerűen így működik a Signal. Minden egyes üzenet elküldésekor, az összes hívás során, mindig.” „A Signalban nincsenek reklámok, nincsenek jutalékért hirdetett szolgáltatások, sem hátborzongató nyomkövetés.”

És mi van még?

A fentieken kívül is van néhány platform, amely nem nyílt forráskódú vagy épp nem decentralizált, de tiszteletben tartják a magánéletét és a szólásszabadságot:

  • MeWe: A Facebook alternatívája
  • Voice: A Medium alternatívája
  • ProtonMail: A Gmail alternatívája

Van még egy Matrix protokollon alapuló Element messenger is, amelyet kipróbálhat!

Nos, ennyi lehetőség közül Ön melyiket próbálná ki szívesen?

Cikk forrása: It’s FOSS: 9 Decentralized, P2P and Open Source Alternatives to Mainstream Social Media Platforms Like Twitter, Facebook, YouTube and Reddit