A Red Hat egy nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésével foglalkozó vállalat, amely 2021-re is összegyűjtötte nekünk az új, egyszerűsített és alacsony költségű vagy ingyenes lehetőségeket a Red Hat Enterprise Linux, azaz RHEL programok telepítésére.

Red Hat Enterprise Linux egy, a Red Hat által készített, kereskedelmi felhasználásra szánt Linux-disztribúció. A Red Hat 7 éves támogatást nyújt az összes megjelent verzióra. (Forrás: wikipédia)

Tavaly decemberben a Red Hat jelentős változásokat jelentett be a vállalati Linux ökoszisztémában: a Red Hat 2021. december 31-én a CentOS Linuxról elkezd áttérni a CentOS Streamre, mivel meggyőződésük, hogy a CentOS Stream fogja biztosítani a Linux innováció jövőjét. Ez mindenki számára szorosabb kapcsolódást fog garantálni a világ vezető vállalati Linux-platformjának fejlesztése során, beleértve a nyílt forráskódú fejlesztőket, a hardver- és szoftveralkotókat, az egyéni közreműködőket és a rendszergazdákat egyaránt!

Az áttérésre való bejelentéskor tervük az volt, hogy új programokat hoznak létre a CentOS Linux által hagyományosan kiszolgált használati esetek kezelésére. Időközben visszajelzéseket is gyűjtöttek a sokszínű CentOS Linux felhasználói bázistól és a CentOS Project közösségtől. Néhányuknak speciális technikai kérdései merültek fel a telepítési igényekkel és az összetevőkkel kapcsolatban, mások pedig arra voltak kíváncsiak, hogy milyen lehetőségeik vannak a hamarosan bevezetésre kerülő rendszerekre. A Red Hat azért tervezett újítást, mert úgy érezték, hogy az elmúlt 10+ év Linux fejlesztési modelljeinek lépést kell tartaniuk a fejlődő informatikai világgal. Ahogyan a múltban is,  most is elkötelezettek amellett, hogy az RHEL ökoszisztémát a lehető legszélesebb közösség számára működtessék, legyenek azok olyan magánszemélyek vagy szervezetek, akik stabil Linux háttérprogramot akarnak futtatni; közösségi projektek, amelyek nagy CI/Build (folyamatos integráció/automatikus összeépítés) rendszereket tartanak fenn; nyílt forráskódú fejlesztők, akik mindig az újításokat keresik; oktatási intézmények vagy hardver- és szoftvergyártók, akik megoldáscsomagokban gondolkodnak; vagy olyan vállalkozások, amelyeknek szilárd termelési platformra van szükségük.

Nézzük tehát a RHEL néhány új költségmentes vagy alacsony költségű programjainak részleteit!

Költségmentes RHEL megoldások alacsony terhelésű munkakörnyezetek esetén

Míg a CentOS Linux költségmentes Linux disztribúciót nyújtott, a Red Hat Fejlesztői (Red Hat Developer) program révén ma is létezik költségmentes RHEL. A program feltételei korábban az egygépes fejlesztőkre korlátozódtak, de ráébredtek arra, hogy ez a korlátozás nem ésszerű.  Ezért most bővítésre kerülnek a Red Hat Fejlesztői program feltételei úgy, hogy az RHEL-hez tartozó Egyéni Fejlesztői (Individual Developer) előfizetés akár 16 rendszer esetén is használható legyen. Ez pontosan azt jelenti, ahogy hangzik is: kis gyártási felhasználási eseteknél ez egy költségmentes, önállóan támogatott RHEL. Csak az ingyenes Red Hat-fiókkal kell bejelentkezni (vagy egyszeri bejelentkezéssel a GitHub, a Twitter, a Facebook vagy más fiókokon keresztül) a RHEL letöltéséhez és a frissítések fogadásához. Semmi másra nincs szükség Ez nem része értékesítési programnak, és egyetlen értékesítési képviselő sem követi a folyamatot. Természetesen lehet upgrade-elni a teljes támogatási csomagra történő frissítéssel de ez a felhasználón múlik!

Használhatja a kibővített Red Hat Developer programot az RHEL futtatására a nagyobb nyilvános felhőkön is, beleértve az AWS-t, a Google Cloud Platformot és a Microsoft Azure-ot is. Csak a választott szolgáltató által felszámított szokásos tárhelyi díjakat kell fizetnie; az operációs rendszer ingyenes mind a fejlesztéshez, mind a kis számú munkakörnyezetek esetén.

Ingyenes RHEL az ügyfélfejlesztő csapatok számára

A RHEL csapata felismerte azt, hogy a fejlesztői program kihívása az volt, hogy azt egyetlen fejlesztőre korlátozták. Most úgy bővítik ki a Red Hat Fejlesztői programot, hogy az ügyfélfejlesztői csapatok is könnyebben csatlakozhassanak a programhoz és élvezhessék annak előnyeit. Ezek a fejlesztői csapatok mostantól az ügyfél meglévő előfizetésén keresztül további költségek nélkül hozzáadhatók a programhoz, segítve az RHEL hozzáférhetőbbé tételét fejlesztési platformként az egész szervezet számára. Ezen a programon keresztül az RHEL a Red Hat Cloud Access-en keresztül is telepíthető, és nagyobb nyilvános felhőkön érhető el, ideértve az AWS-t, a Google Cloud Platformot és a Microsoft Azure-t is, további költségek nélkül – kivéve természetesen a választott felhőszolgáltató által felszámított szokásos tárhely-díjakat.

Az RHEL további felhasználási esetei

A fenti programok nem fedik le a CentOS Linux minden felhasználási esetét, ezért a fejlesztéseknek még nincs vége! A RHEL fejlesztő csapata különböző egyéb felhasználási esetekre vonatkozó programokon dolgozik most is, február közepére tervezik az újabb frissítést! Céljuk az, hogy könnyebbé tegyék a RHEL használatát, és eltávolítsanak számos akadályt, lépést tartva a Linux felhasználók, ügyfeleik és partnereik változó igényeivel.

A CentOS Stream-et teszik a RHEL együttműködési központjává (hub) az alábbiak szerint:

  • A Fedora Linux a legfontosabb új operációs rendszer-újítások, gondolatok és ötletek helyszíne – lényegében itt születik meg a Red Hat Enterprise Linux következő nagy verziója.
  • A CentOS Stream az a platform, amely az RHEL következő kisebb verziójává válik.
  • A RHEL az az intelligens operációs rendszer a termelési terhelésekhez, amelyet a világ szinte minden iparágában használnak, a kritikus adatközpontokban és a lokalizált szerverszobákban történő felhőalapú üzembe helyezéstől, a nyilvános felhőkön át a vállalati hálózatok messze nyúló határáig.

Cikk és kép forrása: Red Hat Blog: New Year, new Red Hat Enterprise Linux programs: Easier ways to access RHEL