Néhány héttel ezelőtt a NASA Perseverance (magyarul: Kitartás) nevű marsautója sikeresen landolt a Marson. Percy-t a NASA Jet Propulsion Laboratory-ja fejlesztett ki a Mars felszínének tanulmányozására. A küldetés elsődleges, legfontosabb célja az élet nyomainak vizsgálata a Marson. Világszerte 2 millió ember izgulta végig élőben a leszállást a YouTube-on. Fantasztikus élmény volt. Hiszen itt van ez a kis robot, ami több millió km-t tett meg a nagy semmin keresztül, hogy aztán mi, földlakók a képein keresztül ismerhessük meg a Marsot és a marsi elemeket! Percy most csatlakozott idősebb testvéréhez, a „Curiosity” (magyarul: Kíváncsiság) nevű marsjáróhoz a Vörös Bolygón. Reméljük, hogy élvezik egymás társaságát!

Percy nem egyedül kelt útra a Marsra – az Ingenuity (magyarul: Találékonyság) nevű helikopter Percy hasán utazott a Vörös Bolygóra. Ez az első olyan eszköz, ami repülést hajt végre egy másik bolygón és reméljük, hogy a jövőbeni Mars expedíciókhoz is jó kiindulópont lesz. A Linuxon is futó 1,8 kg súlyú helikopter áramellátását egy napelem biztosítja, lítium-ion akkumulátorok segítségével.

Ez az első alkalom, hogy Linux által repülünk a Marson”- mondta Tim Canham, a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) vezető mérnöke. “Az általunk használt szoftver keretrendszert a JPL-nél fejlesztettük ki és néhány évvel ezelőtt nyílt forráskódúvá tettük.” Az, hogy nyílt forráskódú, azt jelenti, hogy aki Linux-szal szeretne repülni itt a Földön ugyanazon JPL szoftver segítségével, ezt gond nélkül megteheti. “Ez egyfajta nyílt forráskódú győzelem, hiszen a repülést egy nyílt forráskódú operációs rendszer és egy nyílt forráskódú repülési szoftver keretrendszer működteti, olyan kereskedelmi alkatrészek használatával, amelyeket a boltban is megvásárolhat, ha egyszer Ön is szeretné kipróbálni.” árulta el Canham.

Igazán nagyszerű, hogy a Perseverance, a Curiosity és az Ingenuity mind otthonra lelt a Marson!

Cikk forrása: The Verge: Linux has made it to Mars, spacejunkie.hu: NASA 2020 küldetés profil

Kép forrása: NASA