A világjárvány arra kényszerítette a szervezeteket, hogy fokozzák informatikai beruházásaikat, és digitális átalakítási kezdeményezéseiket prioritásként kezeljék. Ez a három tényező hajt leginkább minket tovább az innováció felé.

Az elmúlt tíz évben a digitális átalakulás viszonylag lassú ütemben haladt, elsősorban a termékek, folyamatok és a felhasználói élmény fejlesztésére összpontosítva. Majd jött a COVID-19, arra kényszerítve az informatikai döntéshozókat, hogy prioritásként kezeljék informatikai kezdeményezéseiket és növeljék a digitális beruházásokat.

Egy, a Software AG-nál végzett kutatás arra mutatott rá, hogy a vállalatok 2020-ban egyenletesen oszlottak meg arra vonatkozóan, hogy mibe fektették optimalizálási erőfeszítéseiket, ám a szolgáltatások körüli külső kezdeményezések felülmúlták a belső kezdeményezéseket. A szervezeteknek drámai lépéseket kellett tenniük a vállalkozások talpon tartása érdekében, ami azt jelentette, hogy a pandémiás lezárások közepette prioritásként kellett kezelni a növekvő vásárlói igényeket.

Mivel a vállalatoknak továbbra is meg kell birkózniuk a COVID-19 hatásaival és az ügyfelek elvárásainak folyamatos növekedésével, várhatóan a digitális átalakítás is  folyamatos lesz és ennek hatását az ügyfélkörük is közvetlenül megérzi majd.  Az alábbiakban bemutatunk három fő tendenciát, amely lehetővé teszi a vállalatok számára ezt a váltást.

1. Újabb körös átalakulásra készen

A világjárvány csúcspontján a vállalatok újításokra kényszerültek – ráadásul minél gyorsabban- a működés biztosítása és az ügyfelek kiszolgálása érdekében. A fenti kutatásban globálisan megkérdezett informatikai szakemberek 97 százaléka ment keresztül valamilyen szintű digitális átalakuláson 2020-ban, ötből hárman pedig ezt az átalakulást nagymértékűnek nevezték.

A vállalatok azokat a technológiai beruházásokat helyezik előtérbe, amelyek az ügyfelek érdekében történnek, mint például fokozott ügyféltámogatás, és olyan új technológiát vezetnek be, mint a robotizált folyamatautomatizálás (RPA) az ügyfélszolgálat javítása érdekében. Most, 2021-ben ezek a globális szakemberek folytatják a tavaly elkezdett átalakítási folyamataikat. A világjárvány megkötötte a vállalatok kezét, de a nagymértékű változás azt is jelenti, hogy nyitottá váltak arra, hogy új technológiákat alkalmazzanak a körülöttük lévő világ átalakítására.

2. A generációváltás magával hozza az üzleti magatartás változását is

A Z generáció térhódításával együtt kell a vállalatoknak is átalakulniuk, hogy megfeleljenek az új elvárásoknak.

2020-ban sok Z generációs (azok, akik 1997 és 2015 között születettek) végezte el az egyetemet és lépett a munkaerőpiacra, újként megtapasztalva a távoli és digitális beilleszkedési folyamatokat. Ezzel párhuzamosan az 1981-1997 között született Y generációsok sokan döntéshozói szerepben találták magukat saját vállalkozásukban. Ezzel szemben az X generáció képviselői még mindig sok szervezetben töltenek be vezető szerepet. Ez a két mérföldkő generációs váltást jelent, amely az üzleti gyakorlat és a viselkedés változását is eredményezi.

Ezek a digitális bennszülöttek már más módon érzékelik és használják a technológiát, mint elődeik. Számukra elvárás az, hogy a technológia a valós életű alkalmazások révén mindennapos segítséget nyújtson, és a szoftvereket már nélkülözhetetlennek tekintik.

A fiatalabb generációk az optimalizálás és az értéknövelés érdekében messze túl akarnak lépni a technológia alapjain. Ennek eredményeként valószínűleg észrevehető fejlődést fogunk tapasztalni, ahol a viszonylag „alapvető” technológia – például a tárgyak internete (IoT) érzékelői és a mesterséges intelligencia (AI) – szerves részévé válik a kulcsfontosságú kezdeményezéseknek.

Ahogy a Z generáció egyre nagyobb befolyással bír, a vállalatoknak egyre inkább át kell alakulniuk úgy, hogy megfeleljenek a jobb és következetesebb tapasztalatok, a zökkenőmentes ügyfélszolgálat és az interakciók ellenőrzése körüli elvárásaiknak.

3. A rugalmasságnövelő technológia fontosabb, mint a nagy durranással járó innováció

A vállalatok 2020-ban soha nem látott bizonytalansággal és instabilitással szembesültek, a technológiai beruházások a normálértékhez való visszatérésre vagy a stabilitás bizonyos szintjének fenntartására összpontosultak. 2021-ben a technológia segítségével az alapdolgaikban is jobban kell teljesíteniük ahhoz, hogy ellenállóbbá tegyék szervezeteiket.

Például sok vállalkozás sokféle rendszert és eszközt kezel, de nem mindegyik tudja a meglévő alkalmazásokat, felhőszolgáltatásokat vagy infrastruktúrát megfelelően integrálni. Az adatok integrálása azért fontos a vállalkozások számára, hogy az adatok birtokában és az elemzések által gyors és agilis üzleti döntéseket hozhassanak. Valójában a szervezetek számára idén többek között az adatok, az elemzések és az integráció fogja jelenteni a legfontosabb technológiát.

Mivel a vállalatok továbbra is küzdenek a járvány hatásaival, a mozgatórugók elsősorban azok a technológiák lesznek, amelyek átfogóan erősítik meg az üzleti rugalmasságot, különösen az olyan nagyon valós üzleti fenyegetésekkel szemben, mint a recesszió, az egészségügyi válságok és a versenytársak.

A 2020-as év egyik nagy tanulsága a rugalmasság szükségessége a kiszámíthatatlan helyzetekben. Az üzleti és informatikai vezetőknek sikerült előre lépniük a digitális technológiába való befektetés által. Senki sem tudja megjósolni, hogy mi fog következni, de a vállalkozások túlnyomórészt úgy gondolják, hogy a technológia lehetővé teszi számukra, hogy rugalmasabbak legyenek a bizonytalansággal szemben.

Forrás: The Enterprisers Project: Digital transformation: 3 driving trends for 2021