Ahhoz, hogy egy vállalkozás megmaradhasson a technológia élvonalában, időre és pénzre van szükség, az innováció és az iterációt értékelő vállalati kultúra mellett.

Jim French, a Transplace technológiai vezetője ismerteti a logisztika ágazat fontos technológiai trendjeit. Cége, a Transplace időben felismerte ennek szükségességét – az elmúlt négy évben évente 25% -kal növelte technológiai beruházásait.

“Komolyan vesszük az innovációt és a találmányokat, és arra ösztönözzük munkatársainkat, hogy használjanak ki minden lehetőséget, amit a fejlett technológiáinkkal lehetséges” – mondta French.

Azonban olyan sok újdonság található a logisztikai és az ellátási lánc területén, hogy a szállítmányozók számára nehézkes lehet megtalálni a számukra ideális technológiai beruházásokat, amelyek segítenek nekik versenyképesek maradni 2021-ben és azon túl is.

French a logisztikai technológia három területét ajánlja megfontolásra:

Adatvezérelt döntéshozatal

Egy robusztus szállításirányítási rendszerbe (TMS) történő befektetés az egyik legfontosabb döntés egy szállítmányozó számára. A felhőalapú TMS valós idejű áttekinthetőséget biztosít a közlekedési hálózatokról, az adatok betekintéséről, az irányítópultokról, a jelentésekről és az elemzésekről. A megfelelő TMS használata 6–10% -os szállítási költségmegtakarítást eredményezhet 6–12 hónapon belül.

“Tudom, hogy a TMS nem egy új technológia” – mondta French. „Valójában a logisztika és az ellátási lánc technológiák legjobb újításai nem feltétlenül a legújabbak, de a technológia folyamatosan élesedik és egyre kifinomultabb. Az iteráció és a folyamatos fejlesztések révén nap, mint nap finomítjuk technológiai platformjainkat és folyamatainkat, hogy versenyelőnyt biztosítsunk ügyfeleink számára. ”

A régi TMS-sel rendelkező fuvarozók számára egy új logisztikai megoldás platform biztosítja a legújabb technológiákhoz való hozzáférést, például a valós idejű láthatóságot, a szolgáltatás előrejelzését, a szolgáltatás teljesítményének összehasonlítását, vagy akár a hálózati együttműködést és az optimalizálást. Ezek a lehetőségek gyors és költséghatékony módot biztosítanak arra, hogy a szállítmányozók kiélvezhessék a Transplace csúcstechnológiájú logisztikai technológiájának, intelligenciájának és láthatóságának előnyeit azért, hogy optimalizálni tudják az ellátási lánc működését a jelenlegi TMS-infrastruktúrájukkal összhangban.

Az adatok demokratizálódásával a logisztikai technológiai szakemberek képesek minimalizálni a kockázatokat és felkutatni a költségmegtakarítási lehetőségeket, hogy a szállítók okosabb döntéseket hozzanak a jobb üzleti eredmények érdekében. A TMS-alkalmazások az irányítópultokat és az elemzéseket minden eszközről elérhetővé teszik a világ bármely pontjáról.

French azt tanácsolja a szállítmányozóknak, hogy ha még nem fedezték fel a TMS platformok legújabb frissítéseit, akkor tegyen egy próbát vele most! Jelenleg a Transplace vezeti a TMS-ágazatot azzal, hogy lehetővé teszi több szolgáltató „azonnali árajánlatait”, miközben továbbra is lehetővé teszi az enélküli fuvarozók számára, hogy közvetlenül interakcióba lépjenek a hagyományos szállítói portálon keresztül azonnali szállításokhoz.

Készenléti tervezés és üzletmenet-folytonosság

A logisztika és a szállítmányozás területe 2021-ben is változni fog. Ráadásul a kiskereskedők is nagyobb láthatóságot követelnek az egész ellátási láncra az üres polcok elkerülése érdekében. Okos gondolat tehát olyan technológiába fektetni, amely elősegíti a vészhelyzeti tervezés és az üzletmenet folytonosságát.

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás (ML) támogatják az intelligens készletigény-előrejelzést, a gyártás ütemezését és a prediktív elemzéseket. Az MI és az ML segítségével percek alatt elvégezhető egy olyan feladat, amely egy ember számára napokig vagy hetekig eltarthat. Egyre több logisztikai feladat fog automatizálódni, időt takarítva meg és növelve az ellátási lánc hatékonyságát.

Nemrég a Transplace frissítette nyomkövető portálját és irányítótornyát, mint a dinamikus és összetett tervezés központi forrását. A kijelzőn az időjárási és forgalmi helyzetek mellett már hotspot szolgáltatás is elérhető, hogy a szállítmányozók minél könnyebben elkerülhessék a közlekedési nehézségeket. A valós idejű hely- és állapotfrissítések hatékony integrációival kombinálva az MI pontosan előre tudja jelezni a problémákat, lehetővé téve a negatív hatások minimalizálását.

A közel valós idejű adatfeldolgozás is egyre fejlettebbé válik az IoT-eszközök, az API-k és a blockchain megosztott főkönyvek révén. A legújabb technológia felülmúlja a földrajzi elhelyezkedés láthatóságát, lehetővé téve a logisztikai tervek kiigazítását, hogy elkerüljék késéseket és zavarokat a kiemelkedően pontos adatok segítségével. Az intelligensebb, automatizált ellátási lánc elemzés minimalizálja a kockázatokat, azonosítja a kiváltó okokat, javítja a beszerzési teljesítményt és felgyorsítja az előrejelzést. Az automatizált adatfeldolgozás és a prediktív elemzés révén a munkafolyamatok jobban összehangolódnak az ellátási lánc, a szállítási részlegek, valamint a logisztikai partnerek között.

Szállítmányozók együttműködése

A fuvarozók, a szállítók, valamint a logisztikai és szállítmányozási közösségek közötti fokozott együttműködés az agilitást is erősíti. A legújabb technológiák felfrissítik a megszokott digitális közvetítői kapcsolatokat. Most már az ellátási lánc szakemberei javítani tudják a kapacitás- és költségkezelést azáltal, hogy kihasználják a szállítmányozói együttműködés, a tervezett és dinamikus folyamatos fejlődés, az LTL poolok és más stratégiai szállítói partnerségek előnyeit.

A gyorsan változó körülményekre való reagálás elősegítésére a Transplace kifejlesztette Network Services nevű hálózati szolgáltatásait, hogy támogassa a kapacitásproblémákkal és igényekkel bíró szállítókat. A Network Services jelentős előrelépéseket tett a több szállítmányozóval kapcsolatos együttműködésben, kihasználva a Transplace 11 milliárd dolláros áruszállítását. Az MI, az ML és az iparágvezető technológia révén a Network Services azonosítja azokat az optimalizálási lehetőségeket, amelyek jelentős szállítási költségmegtakarítást eredményeznek a szállítmányozó és a szállító közösség számára egyaránt.

A Transplace egy sor API-t is elindít a fuvarozók összekapcsolására az árufuvarozási modul (FAM) segítségével. Ez egy aukciós és ajánlattételi technológia a Transplace logisztikai platformján belül, amely lehetővé teszi a fuvarozók számára, hogy sávokra licitáljanak. Ezek az API-k jelentősen lerövidítik az aukciók idejét anélkül, hogy veszélyeztetnék a valódi piaci ár valós idejű megtalálásának lehetőségét. A Transplace API-portálján keresztül elérhető megoldás egyszerű és alacsony költségű módja annak, hogy a szállítmányozók és a szállítók integrálódjanak a Transplace-be.

French véleménye szerint „A szállítmányozóknak partnernek kell lenniük az ellátási lánc szakértőivel, akik megoldásaikat egyedi igényeiknek megfelelően alakítják. A technológiának pedig testreszabhatónak és rugalmasnak kell lennie a változó körülmények és az üzleti fejlődés szempontjából. “

Forrás: FreightWaves: Top 3 logistics tech trends for shippers to stay competitive