Az e-kereskedelem már megalakulása óta növekvő tendenciát mutatott, azonban a 2020-as év váratlan eseményei az egekbe röpítették népszerűségét, hiszen a fogyasztók igyekeztek elkerülni a személyes vásárlással járó kockázatokat. Úgy érezzük, hogy 2021 újra az online munka és online vásárlás éve lesz, így a kiskereskedelmi technológia sem fogja a lassulás jeleit mutatni.

Ezt figyelembe véve az e-kereskedelemben dolgozóknak a versenyképesség megőrzése érdekében szemmel kell tartaniuk az új és a kialakulóban lévő ipari trendeket is! Az alábbiakban a Forbes 13 kiskereskedelmi technológiai trendet oszt meg velük, amelyekre érdemes figyelni 2021-ben.

1. Mesterséges intelligencia (MI) alapú készletgazdálkodási rendszerek

A vevői elégedettség hagyományos megközelítése a termékek elérhetősége helyett a készlet növelésére összpontosít. Azonban egyre nagyobb az érdeklődés az olyan készletgazdálkodási rendszerek iránt, amelyek MI-alapú eszközökkel pontosabbá tudják tenni a kereslet-előrejelzéseket, miközben javítják a kiskereskedő azon képességét is, hogy kielégítse az akár fizikailag, akár online módon betérő vásárló igényeit is.  (Taresh Grover, mySupplier)

2. E-kereskedelmi piacterek

Az online piacterek az önálló webáruházak természetes evolúciója. Minden érintett fél számára előnyös. Nélkülük a vásárlók elvesznek a túl sok bolt széles kínálatában, miközben az eladók keményen küzdenek a vásárlók figyelméért.  Az online piacterekkel a vásárlók könnyen megtalálhatják, amit keresnek, összehasonlíthatják a termékeket, és kiválaszthatják a számukra megfelelőt, miközben egyetlen platformon belül maradnak. Az eladók pedig olyan vásárlókat is elérhetnek, akiket önmaguktól nem tudnának megszólítani. (Yoav Kutner, Oro Inc.)

3. Adatelemzés a költség- és biztonságkezeléshez

Egy bolt működtetése mindig is a vezetők felelőssége volt, a tisztaságtól kezdve a megjelenésen át egészen az ügyfelek és alkalmazottak biztonságáig. Ehhez pénzügyi fegyelemre van szükség. 2021-ben már látjuk, hogy a fókusz az adatok felhasználására kerül a költségek kezelése és előrejelzése elősegítésére. Legyen szó akár a vállalkozói érték maximalizálásáról, akár a kötelező egészségügyi előírások dokumentálásáról, az adatelemzés lényegében határozza meg az üzletkezelést az idei évben. (Tom Buiocchi, a ServiceChannel)

4. Agilis marketing stratégiák

Mivel sok üzlet kényszerült átmeneti bezárásra, a kiskereskedőknek a figyelmüket a digitális vásárlói élmények fejlesztésére érdemes összpontosítaniuk. A többcsatornás kiskereskedőknek meg kell győzniük az embereket az online és az bolti vásárlás előnyeiről. Ráadásul ki kell emelkedniük a versenyből, különösen a kizárólag online kereskedőnek, hiszen ez most elengedhetetlen a túlélés miatt. Ehhez a kiskereskedőknek gyorsan kell reagálniuk a piaci fejleményekre, és agilis marketing stratégiákat kell alkalmazniuk. (Mirko Holzer, a BrandMaker)

5. Pop-up boltok és izgalmas bolti élmények

Az emberek ki vannak éhezve a valódi élményekre. A fizikai kiskereskedelmi üzleteket nem szabad elsődleges értékesítési módként, vagy akár raktárként kezelni; sokkal inkább marketinglehetőségként tekintsük rájuk! Ezt szem előtt tartva, a rövid időre felállított pop-up boltok, standok és az izgalmas bolti élmények kiemelt szerepet kapnak, hiszen tapintható, illatos és hangalapú élményeket tudnak biztosítani, ami figyelmet ébreszt és ezáltal segíti az értékesítést. (Joaquin Lippincott, Metal Varangy)

6. Együttműködésen alapuló elemzések

Az e-kereskedelmi vállalkozásoknak meg kell küzdeniük az Amazon-nal, amely sokkal több információval rendelkezik a fogyasztókról, lehetővé téve számukra, hogy személyre szabottabban szolgálják ki az ügyfeleket. A versenyhez az e-kereskedelmi vállalatoknak olyan együttműködésen alapuló elemző rendszereket kell kiépíteniük, amelyek által több vállalat adatkészleteire támaszkodva betekintést nyerhetnek a teljes ügyfélútba, ezáltal lehetővé téve számukra, hogy maguk is befolyásolni tudják a személyre szabott ügyfélutakat. (Anneka Gupta, LiveRamp)

7. MI-vezérelt műveletek

A kiskereskedők már elkezdték felfedezni az MI lehetőségeit az e-kereskedelmi tevékenységeik támogatása és a minél jobb online élmény biztosítása céljából. Egyre többször találkozhatunk a termékleírások mesterséges intelligencia által vezérelt testreszabásával – az MI technológiával lehetővé tett tömeges terméktervezést is ideértve. (Divyabh Mishra, CrowdANALYTIX)

8. Vásárlási és fizetési alkalmazások

Egyes kiskereskedők már lehetővé teszik a bolti ügyfelek számára, hogy alkalmazás segítségével olvassák be és fizessék ki termékeiket anélkül, hogy a kasszánál sorba kellene állniuk. Ez biztonságos és érintésmentes vásárlási élményt nyújt azok számára is, akik az üzletben vásárolnak. A fogyasztók emellett egyre több helyen online is vásárolhatnak applikáció segítségével, kiválasztva a termékeket,  az átvétel időpontját, majd felvehetik azt az üzletben, ha nem szeretnének házhozszállítást kérni. (Selva Pandian, DemandBlue)

9. Robotizált házhozszállítás

A robotizált házhozszállítással a kiskereskedők a termékeiket bárhová el tudják szállítani, nemcsak otthonainkba vagy munkahelyünkre. Ön megadja a helyszínt egy kép által, és a kézbesítési szolgáltatás eljuttatja megrendelését a képen látható helyre először ember, majd végül, az utolsó szakaszban robot útján. (Ayman Shoukry, Specright Inc.)

10. Élelmiszer házhozszállítás

Az online élelmiszer rendelés, ezen belül is a friss élelmiszerek azonnali házhozszállítása  2021-ben kiugróan növekedni fog. Ez több logisztikai és biztonsági kihívást jelent a szállítás időzítésével és annak biztosításával kapcsolatosan, hogy a friss ételeket ésszerű időn belül eljuttassák a megfelelő személyhez. (WaiJe Coler, InfoTracer)

11. Bankkártya kiberbiztonsági szoftver

A bankkártya kiberbiztonsági szoftver – különösen az MI-t használva – egy már most is robbanásszerűen terjedő trend. Az e-kereskedelem növekedését természetesen a hekkerek is követik, akik adathalászat, rosszindulatú programok és számos más módszer segítségével próbálják ellopni hitel- és bankkártya-információinkat. A mesterséges intelligencián alapuló kiberbiztonsági szoftverek felhasználásával egyre több információbiztonsági csapat tudja felvenni a harcot a fizetési adatokkal kapcsolatos csalások és lopások ellen. (John Shin, RSI Security)

12. Egyre több kiskereskedelmi mobilalkalmazás

Úgy gondoljuk, hogy 2021-ben egyre több kiskereskedő fog saját mobilalkalmazást létrehozni ügyfelei számára. Egy saját alkalmazás segítségével sokféle egyedi lehetőséget tudnak a vállalkozások biztosítani. Exkluzív kedvezményeket, béta funkciókhoz való hozzáférést, valamint exkluzív tartalmakat is nyújthatnak ily módon. Ezzel a stratégiával minden iparág vállalata nagyobb értéket biztosíthat ügyfeleinek. (Thomas Griffin, az OptinMonster)

13. Helyi e-kereskedelem

2021-ben a helyi e-kereskedelem növekedése és felgyorsulása is várható, mivel egyre több otthonunkhoz közeli kisvállalkozás vált olyan platformokra, mint például a Shopify. Az olyan utazásmegosztó szolgáltatások, mint az Uber és a Lyft, vezethetnek be olyan futárszolgáltatásokat, amelyek lehetővé teszik ezeknek a vállalkozásoknak a gyors helyi kézbesítést. Az olyan nagy e-kereskedelmi szereplők eszközkészletei, mint az Amazon, végre eljutnak a kis, helyi vállalkozások kezébe is, és mindannyian profitálni fogunk belőle. (Marc Fischer, Dogtown Media LLC)

Forrás: Forbes: 13 Big Retail Tech Trends To Watch For In 2021