Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy vajon milyen lesz a világ a világjárvány után, egy dologban bizonyosak lehetünk: sok régi szokásunk fog megváltozni, bizonyos esetekben véglegesen. Olyan szokások, amelyek változása már a pandémia felgyorsulása előtt elkezdődött. És amelyek folyamatosan, a jövőben is változni, fejlődni fognak. A Google Kereső hatékony betekintést nyújt a fogyasztói szokások változásaiba. Láthattuk például, hogy az „élelmiszerboltok” és az „elvitelre” kifejezések iránti érdeklődés a hétköznapokra vált gyakorivá, míg a „házhoz szállítás” és az „akciós kódok” nagyobb érdeklődést kezdtek mutatni a hétvégéken. Sokezer európai, közel-keleti és afrikai Google-keresés elemzésével lenyűgöző betekintést kapunk életmódunk, munkánk, szórakozásunk és vásárlásaink új módjaiba. Az elemzések azt is megmutatják, hogy elkezdtünk megszabadulni régi berögzült szokásainktól, amelyek a pandémia előtt irányították mindennapi életünket.

Az alábbiakban lássunk néhány fontos, újonnan kialakult új szokást életünkből.

Új készségeket tanulunk, online és offline

Tanulási szokásaink átalakultak – az internetre költöztek és elkezdtek az otthoni szükségleteinkhez igazodni. Egyre gyakrabban keresünk rá otthoni „csináld magad” készségekre – például “hogyan vágjunk hajat”- hiszen a lezárások idejét sokan új dolgok megtanulásával is kitöltötték. Néhányan a napi feladatok kezelésének módjait keresték online, mások ötleteket kerestek az unalom elűzésére. Mivel most már sokkal többen vannak tisztában azzal, hogy mennyire könnyű online továbbképezni magukat, ezáltal újabb és újabb készségekre szert tenni, várhatóan ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog.

Inspirációt és ötleteket a netről

Az elmúlt év megfosztott minket a fizikai vásárolgatások örömétől, ám egyúttal lehetőséget is adott a böngészési és vásárlási szokásaink megváltoztatására. A fogyasztók ma már inkább a netet keresik fel, ha inspirációra vágynak. A „fürdőszobai ötletek” („badezimmer ideen”, Németország) és az „otthoni torna ötletek” („gimnasio en casa ötletek”, Spanyolország) mind a keresési érdeklődés növekedését mutatták. Az üzletek újranyitásával ez nem fog megszűnni, úgy gondoljuk, hogy az emberek továbbra is a vásárlás első lépéseinek egyikeként a neten fognak szétnézni.

Az egyensúly keresése

Sok embernek nem áll szándékában visszatérni a klasszikus 9-től 5-ig tartó munkanapokra, mivel a világjárvány során megszerettük a távmunkát. Az olyan keresések, mint például a „magasra állítható íróasztal” („höj och sänkbart skrivbord”, Svédország) vagy a „kényelmes irodai szék” („fauteuil de bureau ergonomique”, Franciaország) népszerűsége egyértelműen azt mutatja, hogy hosszú távra tervezünk az otthoni munkavégzés tekintetében. Átértékeltük a munka és a családi idő egyensúlyát is, miközben új kikapcsolódási lehetőségeket fedeztünk fel.

Lengyel keresések azt mutatták, hogy sokan online keresték a munkából való kikapcsolódás lehetőségeit, kezdve az „erdei sétától” („spacer w lesie”) az „online edzésen” („online trening”) át a „romantikus vacsora otthon” (“romantyczna kolacja w domu”) kifejezésekig. Míg néhány új jelenség, például a “virtuális múzeumlátogatás” (“visite virtuelle musée”, Franciaország), valószínűleg visszatér a hagyományos formájához, amikor a helyi irányelvek megengedik, lesznek azonban bőven olyanok is, amelyek itt maradnak velünk a nyitás után is.

Új módszerek a kapcsolattartáshoz

Új módszereket kellett találnunk a kommunikációra és a kapcsolattartásra is. Egyre nagyobb az érdeklődés például az „online sakk” („ajedrez online”, Spanyolország) iránt. Sokan új közösségeket találtak maguknak az interneten: a „virtuális kórusok” (Egyesült Királyság), a „virtuális osztály” („aula virtual”, Spanyolország) de még a „virtuális regatta” (Franciaország) iránt is egyaránt megnőtt az érdeklődés. Noha már alig várjuk, hogy személyesen is átölelhessük szeretteinket, ezen online közösségek közül sok valószínűleg valamilyen formában az életünk része marad. Végülis az elmúlt évben teljesen hozzászoktunk ahhoz, hogy társasági életünket online (is) élhetjük. És bár nem ez lesz az alapvető kapcsolattartási mód a pandémia után, a kapcsolattartás szokásos és elfogadott módjává vált.

Új lehetőségek a szórakozásra

A szűkülő hagyományos szórakozási lehetőségek miatt új irányokat kerestünk, a spanyolok például sokan keresték a „sushit otthon” kifejezést („sushi a domicilio”). Amint a lezárások folytatódtak, választásaink és döntéseink a rövid távúról a hosszabb távúra váltottak, amint azt a „kutya örökbefogadása” („adottare un cane”, Olaszország) iránti keresések megnövekedett száma is bizonyítja. Érdekes adat: a brit háztartások 11% -a fogadott örökbe új kedvencet a világjárvány idején. Reméljük, hamarosan visszatér a megszokott életünk, ám ezek a változások hosszú távon itt maradnak velünk.

Útkeresés: hogyan reagáljunk az új fogyasztói szokásokra

Ha felmérjük a világjárvány utáni új világunkat, egy biztos: a fogyasztói magatartás dinamikussága megmarad. Új igények jelennek meg. A meglévő jelenségek felgyorsulnak. A vállalkozásoknak pedig készen kell állniuk erre a gyorsításra.

Fontos, hogy üzleti stratégiánkat úgy alakítsuk át, hogy az lehetővé tegye a gyors reagálást, hogy megfeleljen a gyorsan változó fogyasztói elvárásoknak. Sok Google eszköz segít minket ebben.  A Google Trends-ből megismerhetjük például a keresési érdeklődések valós idejű változásait. A Google Ads új Insights oldala pedig kiemeli a vállalkozásával kapcsolatos statisztikákat, így gyorsan beazonosíthatja a felmerülő lehetőségeket.

A jövőben is szembe kell néznünk a gyors változásokkal. De ha már ma megoldásokat keresünk, felkészülten várhatjuk a holnapot!

Forrás: Think with Google: Accelerating behaviours: What Search trends tell us about changing consumer habits